"Викът" на Мунк стана най-скъпата картина

03.05.2012 | 11:44
по статията работи: Ралица Стоянова
Тя беше продадена за рекордните 119,92 милиона долара. Собственикът не е известен
"Викът" на Мунк стана най-скъпата картина
Снимка: Wikipedia.org

 

Най-скъпо продадената на търг картина в света стана една от четирите версии на произведението на Едвард Мунк "Викът".

Прочутата картина от 1895 г., представляваща крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло, беше продадена на търг в аукционната къща Sotheby's в Ню Йорк за рекордните 119,92 милиона долара.

Наддаването, продължило едва 12 минути между седем души, завършило с бурни аплодисменти за купувача, чието име не се съобщава. Имаше информация, че в търга за "Викът" ще наддават руският милиардер Роман Абрамович, гръцкият корабен магнат Филип Ниархос и емирското семейство на Катар, пише БТА.

Между 1893 г. и 1910 г. експресионистът Мунк рисува четири версии на тази картина, превърнала се през годините в символ на универсалния ужас. Продадената пастелена версия на картината е била собственост на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед и приятел на Мунк. Особеното на продадената тази нощ версия беше надпис с червени букви върху дървената рамка на картината. Това е поема, вдъхновила създаването на творбата. Другите три версии на "Викът" принадлежат на музея на Мунк в Осло и на Националната галерия в Осло.

От 2010 г. рекордът за най-скъпо продадената картина на търг се държеше от творбата на Пабло Пикасо "Гол модел, зелени листа и бюст", която достигна 106,5 милиона долара.



Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...