В сила от 01.01.2007 г.
Обн. ДВ. бр. от 15 Август 2006г.,
попр. ДВ. бр. от 22 Август 2006г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се изменят така:
"(1) Забраняват се:
1. търговията, пренасянето, придобиването, съхраняването, носенето, употребата, вносът, износът и транзитният превоз на взривни вещества за граждански цели без нанесена маркировка за съответствие и непритежаващи декларация за съответствие по Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП);
2. извършването на дейности с нестандартни, негодни, бракувани, некачествени и недопуснати до употреба ВВООБ.
(2) Огнестрелните оръжия и боеприпасите по ал. 1, т. 2 могат да се придобиват само за колекциониране."
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 5:
"(5) При издадено разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси по искане на лицата се издава европейски паспорт на огнестрелното оръжие съгласно приложение № 18. Европейски паспорт на огнестрелното оръжие се издава със същия срок, за който е издадено разрешението за носене и употреба на огнестрелното оръжие."
2. Досегашната ал. 5 става ал. 6.
§ 3. (В сила от 15.08.2006 г.) В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Разрешения за производство на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси съгласно приложение № 4 се издават на търговци по смисъла на Търговския закон от директора на НСП или от упълномощено от него длъжностно лице след писмено становище на директора на СДП или ОДП."
2. В ал. 2 т. 3 се отменя.
3. Алинея 5 се изменя така:
"(5) За съгласуването по ал. 4 търговците представят документите по ал. 2, т. 10, 12, 16 и 18."
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 и 2 след абревиатурата "ВВОБ" се добавя "на територията на Република България".
2. Създава се ал. 5:
"(5) Физически лица и служители на юридически лица могат да пренасят огнестрелни оръжия за самоотбрана, за ловни, спортни и културни цели от и до териториите на държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), с европейски паспорт на огнестрелното оръжие по реда на чл. 7, ал. 4 - 7 от ЗКВВООБ."
§ 5. В след абревиатурата "ООБ" се добавя "на територията на Република България".
§ 6. Създава се :
"Чл. 29а. (1) Пренасяне на взривни вещества от и до териториите на държавите членки се извършва след получаване на разрешение и документ за пренасяне на взривни вещества в рамките на ЕС от директора на НСП или от упълномощено от него длъжностно лице съгласно приложение № 19.
(2) Лицата, получили разрешение за придобиване и съхраняване на взривни вещества, подават искане съгласно приложение № 10, към което прилагат:
1. копие от разрешението за придобиване и съхраняване, издадено по реда на чл. 26;
2. описание на видовете и количеството взривни вещества, които ще бъдат пренасяни;
3. описание на взривните вещества и идентификационния им номер съгласно Препоръките на ООН за превоз на опасни товари;
4. в случаите, когато взривните вещества ще бъдат пуснати на българския пазар - декларация, че съответствието на взривни вещества с приложимите към тях съществени изисквания е оценено и удостоверено по реда на Закона за техническите изисквания към продуктите;
5. описание на начина на пренасяне и на маршрута, а когато е необходимо - посочване на конкретните входни и изходни пунктове на държавите членки;
6. очаквана дата на изпращане и на получаване;
7. документ за платена държавна такса.
(3) При поискване лицето, на което е издаден документът за пренасяне на взривни вещества в рамките на ЕС, представя на компетентния орган на държавата изпращач и на компетентните органи на държавите, през които ще се осъществява транзитният превоз, информацията по ал. 2.
(4) Лицето, отговорно за пренасянето на взривни вещества, е длъжно да уведомява компетентните органи на държавите членки, през които се осъществява транзитният превоз, за движението на взривните вещества и да им предоставя документа за пренасяне на взривни вещества в рамките на ЕС.
(5) Превозът на взривни вещества в рамките на ЕС се извършва с въоръжена охрана и със специално оборудвани и допуснати за целта от Министерството на транспорта превозни средства съгласно изискванията на международните споразумения за превоз на опасни товари, по които Република България е страна.
(6) Редът за пренасяне на взривни вещества в рамките на ЕС се отнася и до пренасянето на боеприпаси."
§ 7. В думата "промишлени" се заменя с "граждански", а думите "специални и културни" се заличават.
§ 8. (В сила от 15.08.2006 г.) В думите "по чл. 9, ал. 2, т. 1, 2, 3, 4, 5, 13, 14, 15 и 16" се заменят с "по чл. 9, ал. 2, т. 1, 2, 4, 5, 13 - 16".
§ 9. (В сила от 15.08.2006 г.) В се правят следните изменения:
1. Точка 3 се отменя.
2. Точка 8 се изменя така:
"8. протокол от приемателна комисия, документи по чл. 9, ал. 2, т. 7, утвърдени инструкции за безопасност при осъществяване на дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси и документ за правоспособност на инструктора по стрелба - за стрелбище, както и разрешение за употреба, когато оръжията са предназначени за спортни цели; за открити стрелбища се представя и документ по чл. 9, ал. 2, т. 17;".
§ 10. (В сила от 15.08.2006 г.) В се правят следните изменения:
1. В ал. 2 т. 1 се отменя.
2. (попр. - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Алинея 3 се изменя така:
"(3) Българските и чуждестранните граждани, кандидатстващи за придобиване на огнестрелни оръжия и боеприпаси за ловни цели, освен документите по ал. 2, т. 2, 3, 4 и 6 представят и заверен билет за лов. При кандидатстване за разрешение за закупуване на ловно нарезно оръжие българските граждани представят и удостоверение за подборно ловуване."
§ 11. Създава се :
"Чл. 41б. (1) Гражданите на държавите - членки на ЕС, могат да носят и употребяват притежаваното от тях огнестрелно оръжие за самоотбрана на територията на Република България с европейски паспорт на огнестрелното оръжие след предварително получаване на съответното разрешение от директора на НСП или от упълномощено от него длъжностно лице по реда на чл. 44.
(2) Гражданите на държавите - членки на ЕС, могат да носят и употребяват притежаваното от тях огнестрелно оръжие за ловни и спортни цели на територията на Република България с европейски паспорт на огнестрелното оръжие, документ, посочващ причините за пребиваването им, или покана за участие в спортно или ловно мероприятие, издадена от съответния компетентен орган, търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел.
(3) Гражданите на държавите - членки на ЕС, могат да носят и употребяват притежаваното от тях огнестрелно оръжие за ловни и спортни цели на територията на Република България в срока, посочен в документа, удостоверяващ причините на пребиваването им, или в поканата за участие в спортно или ловно мероприятие."
§ 12. (В сила от 15.08.2006 г.) се изменя така:
"Чл. 42. (1) Държавните служители от МВР и кадровите военнослужещи от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната получават разрешение за придобиване на огнестрелни оръжия и боеприпаси от органа по чл. 41, ал. 1 въз основа на представено искане, към което прилагат служебна бележка от съответното ведомство, че са служители или кадрови военнослужещи, и документ за платена държавна такса.
(2) Лицата по ал. 1 получават разрешения за съхраняване, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси от органа по чл. 41, ал. 1 въз основа на представено искане, към което прилагат две снимки с размер 3 на 4 см, копие на полученото разрешение за придобиване, протокол от комисията, утвърдила мястото на съхраняване, документ, удостоверяващ собствеността върху огнестрелните оръжия и боеприпасите, и документ за платена държавна такса.
(3) Лицата по ал. 1, кандидатстващи за придобиване на огнестрелни оръжия и боеприпаси за ловни цели, освен документите по ал. 1 представят и заверен билет за лов, а когато се иска разрешение за закупуване на ловно нарезно оръжие, се представя и удостоверение за подборно ловуване.
(4) Държавните служители от МВР и кадровите военнослужещи от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната с прекратено служебно правоотношение с изключение на тези, на които е наложено дисциплинарно наказание "уволнение", получават от органа по чл. 41, ал. 1 разрешения за придобиване, съхраняване, носене и употреба на късо огнестрелно оръжие, като освен документите по ал. 2 представят и служебна бележка от съответното ведомство, удостоверяваща, че лицето е бивш служител, свидетелство за съдимост, документ от Националната следствена служба, удостоверяващ, че срещу лицето няма започнало наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер, медицинско свидетелство от лечебно заведение, удостоверяващо, че лицето не страда от психически заболявания, и разчет за необходимия брой огнестрелни оръжия, в който се посочва предназначението на всяка единица оръжие."
§ 13. (В сила от 15.08.2006 г.) В се изменя така:
"(2) За издаване на разрешение по ал. 1 лицата представят искане съгласно приложение № 10, към което прилагат копие на полученото разрешение за придобиване, фактури, издадени от търговците за закупените оръжия и боеприпаси, протокол от комисията, утвърдила мястото на съхраняване по ал. 1, т. 1 и 2, както и документите по чл. 40 за юридическите лица, а за физическите лица - по чл. 41."
§ 14. В се създават ал. 5 и 6:
"(5) Европейски паспорт на огнестрелно оръжие за самоотбрана се издава от директора на НСП или от упълномощено от него длъжностно лице на лица, притежаващи разрешение за носене и употреба и представили разрешение за внасяне или транзитно преминаване на оръжието от съответната държава - членка на ЕС, две снимки с размер 3 на 4 см и документ за платена държавна такса.
(6) Европейски паспорт на огнестрелно оръжие за ловни, спортни и културни цели се издава от директора на НСП или от упълномощено от него длъжностно лице на лица, притежаващи валидно разрешение за носене и употреба и представили уведомление или покана от съответната държава - членка на ЕС, две снимки с размер 3 на 4 см и документ за платена държавна такса."
§ 15. В се отменя.
§ 16. В думите "промишлени и културни" се заменят с "граждански".
§ 17. В се изменят така:
"(1) При внос на взривни вещества за граждански цели се изисква и нанесена маркировка за съответствие, както и декларация за съответствие по Закона за техническите изисквания към продуктите.
(2) Когато взривни вещества не отговарят на изискванията на ал. 1, се разрешава внос на количества, предназначени за провеждане на тестове за оценяване на съответствието им съгласно ЗТИП и Наредбата за съществени изисквания и оценяване съответствието на взривните вещества за граждански цели."
§ 18. (В сила от 15.08.2006 г.) В се отменя.
§ 19. (В сила от 15.08.2006 г.) В след думите "Министерството на културата" се поставя запетая и се добавя "когато огнестрелните оръжия са придобити за културни цели".
§ 20. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:
1. се изменя така:
"§ 2. Приложения № 1, 2, 3, 4, 5, 18 и 19 могат да бъдат отпечатвани само от МВР."
2. Създава се :
"§ 2а. (1) За служебни и граждански цели се забраняват за придобиване огнестрелни оръжия, попадащи в категория А на Приложение № 1 към Директива 91/477/ЕИО относно контрола по придобиването на огнестрелни оръжия.
(2) За придобиване на огнестрелни оръжия за служебни и граждански цели, попадащи в категория В, С и D на Приложение № 1 към Директива 91/477/ЕИО относно контрола по придобиването на огнестрелни оръжия, се изисква издаване на разрешение за носене, употреба и съхраняване по реда на правилника."
3. (В сила от 15.08.2006 г.) Създава се :
"§ 2б. Навсякъде в правилника думите "директора на ДНСП" се заменят с "директора на НСП" и думите "началника на Регионално звено "Полиция" при регионалните дирекции на вътрешните работи или при Столичната дирекция на вътрешните работи " се заменят с "директора на ОДП или СДП"."
§ 21. (В сила от 15.08.2006 г.) В преходните и заключителните разпоредби се създава :
"§ 3а. Условията и редът за изчисляване и изплащане на сумите по § 20 от преходните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите (ДВ, бр. 99 от 2002 г.) се определят с акт на министъра на вътрешните работи."
§ 22. Създават се приложения № 18 и 19:
"
Array
Приложение № 19 към чл. 29а, ал. 1
Array
Обяснителни бележки:
1. Получателят на взривните вещества следва да попълни части от 1 до 4 на документа за пренасяне на взривни вещества в рамките на ЕС и да представи този документ на компетентния орган в страната получател за одобрение.
2. Освен това за получаване на одобрение от компетентния орган в страната получател (част 6) лицето, отговорно за пренасянето, трябва да го обяви пред компетентните органи в транзитните държави членки и в държава членка, от която е произходът, чиито одобрения са също необходими (част 5). Одобрението на компетентния орган може да бъде или върху същия документ, или върху набор от отделни документи. Във всички случаи одобрението трябва да може сигурно да се идентифицира.
3. Където компетентният орган в държава членка счита, че са необходими специални изисквания за сигурност, необходимо е предварителното представяне на цялата информация в документа. Ако никой от компетентните органи, участващ в действието, не счита, че са необходими специални изисквания за сигурност, предоставя се само информацията, означена с (*).
4. Във всички случаи документът трябва да придружава взривните вещества до пристигането на местоназначението им.
5. "Пълно описание на взривните вещества" означава търговското наименование и/или ООН номер и всяка друга подходяща информация, която да подпомага идентификацията на стоките. Когато взривните вещества не носят марка СЕ, това трябва да бъде ясно указано.
6. "Количество" означава, в зависимост от случая, броя на изделията или нетната маса на взривните вещества."
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив