Ще плащаме 3 евро седмично за екология

23.01.2008 | 14:58
по статията работи: econ.bg
ЕК оповести плановете си за намаляване на емисиите парникови газове и мерките, засягащи преструктурирането на енергийния сектор. България получи най-голямата квота за увеличаване на вредните емисии газове
Ще плащаме 3 евро седмично за екология


Днес (23.01.2008) председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу оповести официално новите планове на Брюксел за намаляване на емисиите парникови газове, предаде EUbusiness.com.

Първата основна реформа в плановете на ЕК засяга структурата на схемата за търговия с вредни парникови газове (ETS). Комисията предлага да се стимулира пазарът за търговия с емисии въглероден диоксид като в търговията се включат и други вредни газове. В ETS трябва да влизат всички големи индустриални предприятия. Сега схемата покрива 10 хил. предприятия. Схемата включва 40% от общото количество изхвърлени в атмосферата вредни газове. Целта е до 2020 година вредните емисии газове да бъдат намалени с 21% спрямо нивото от 2005 година. В индустриалните сектори (строителство, транспорт, селско стопанство), които няма да влизат в ETS, целта е да бъде намалено нивото на въглероден диоксид с 10% до 2020 година спрямо равнището от 2005 година. За да се облекчат административните процедури, предприятията, които отделят по-малко от 10 хил. тона въглероден диоксид, няма да бъдат включвани в ETS.

В енергийния сектор всички разрешителни за търговия с вредни газове ще бъдат продавани на търг. Това ще стане в момента, в който новите мерки влезнат в сила – през 2013 година. В други сектори, като например авиационния, постепенно ще се преминава към предлагането на разрешителните на търг. Ако има нужда и за да бъде запазена конкурентоспособността в някои сектори, разрешителните по ETS ще бъдат давани свободно. Приходите от продажбите на разрешителните ще отиват към националните бюджети. По изчисления на Комисията става въпрос за сума от 50 млрд. евро до 2020 година.

За всяка държава-членка Брюксел определи точно количество вредни емисии газове, което може да бъде отделяно. В зависимост от решението на ЕК държавите-членки ще трябва да намалят или да увеличат отделяните парникови газове, които не влизат в ETS. В това отношение най-облагодетелствани са новите страни-членки на общността. На първо място е България - ще увеличим с 20% отделянето на вредни емисии газове. Румъния получава възможност да увеличи с 19% отделянето на парникови газове. Най-големите съкращения на парникови газове ще направят Дания, Ейре и Люксембург. Те трябва да намалят с 20% своите емисии вредни газове. 

На второ място ЕК прие пакет от мерки, които засягат преструктурирането на европейския енергиен сектор. До 2020 година следва да се повиши с 20% енергийната ефективност, да се увеличи до 20% от общото енергийно потребление в ЕС енергията от възобновяеми източници и 10% от всички използвани горива да бъдат биогорива.

Целите са много амбициозни – за да бъдат постигнати ЕС ще отделя 13-18 млрд. евро годишно. В момента само 8.5% от общото енергийно потребление в ЕС идва от възобновяеми енергийни източници.

Както и при мерките за намаляване на вредните емисии парникови газове, ЕК определи какво трябва да е количеството електроенергия, произвеждано от възобновяеми източници, от общото национално потребление за всяка страна-членка. Най-много електричество от възобновяеми източници ще произвежда Швеция – 49% от общото потребление. Най-малко се пада на Малта – едва 10%. В България до 2020 година 16% от потреблението на електроенергия ще идва от възобновяеми източници, а в Румъния – 19%.

Намаленията на вредните емисии газове ще струват на Европейския съюз 60 млрд. долара годишно или 0.5% от БВП на общността, съобщава EUobserver.com. "Това означава, че всеки европеец ще трябва да отдели 3 евро (4.36 долара) седмично. Според мен е добра сделка", каза Барозу. Той счита, че трябва да се наблегне на предимствата, които ще донесат тези мерки, а не да се съсредоточава вниманието на обществото върху цената.

Предложенията на ЕК ще бъдат обсъдени от ЕП и държавите-членки преди да влязат в сила. Специалистите считат, че те могат да бъдат променени предвид различията между страните-членки и Комисията по много от въпросите.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...