Светът се подготвя за нова ера в ядрената енергетика

09.06.2008 | 16:58
по статията работи: econ.bg
Рекордите, поставени на петролните пазари, увеличават търсенето на евтина енергия и това спомага за нарастващия брой на атомните електроцентрали по света
Светът се подготвя за нова ера в ядрената енергетика

Министрите на енергетиката на страните от Г-8, както и на Китай, Индия, Южна Корея и Европейската общност подписаха декларация за стартиране на нова, многостранна енергийна инициатива "Международно сътрудничество за Енергийна ефективност"
(IPEEC).

Европейският комисар по енергетика Андрис Пиебалгс приветства топло инициативата. Според него енергийната ефективност е най-бързия начин за осигуряване на енергия и преодоляване на високите цени на петрола. Освен това подобренията в националните енергийни сектори могат да бъдат по-големи с помощта на IPEEC.

Идеята за тази инициатива дойде от Европейската комисия и е част от Европейския план за енергийна ефективност, на когото беше дадена зелена светлина през октомври 2006 година. Инициативата беше подкрепена от Г-8 през миналата година, а сега всички страни, които вече са част от нея, искат да привлекат и други големи икономики за каузата.

Водещите икономически сили обявиха, че светът навлиза в нова ера в ядрената енергетика. Рекордите, поставени на петролните пазари, увеличават търсенето на евтина енергия и това спомага за нарастващия брой на атомните електроцентрали по света. Засега обаче Германия остава малко в страни от тези процеси. Тези изводи бяха направени по време на форума в японския град Аомори, на остров Хоншу. През уикенда там заседаваха осемте най-развити страни в света (Г-8), Китай, Индия и Южна Корея. 11-те нации  потребяват 2/3 от електрическата енергия, произведена в света.

САЩ, Канада и Италия отново подновиха проектите за строеж на атомни електроцентрали. Цените на петрола се увеличиха с пет пъти от 2003 година насам. Германия обаче все още остава в страни от тази тенденция. През 2000 година правителството взе решение всички АЕЦ в страната да бъдат затворени и до този момент стриктно следва приетото решение.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...