България не е представила навреме пред ЕК доклад за напредъка в сферата на ВЕИ

10.06.2008 | 19:09
по статията работи: Петър Чернев
Страната ни има на разположение два месеца за представяне на доклада. Той е трябвало да бъде представен на 27 октомври 2007 г.
България не е представила навреме пред ЕК доклад за напредъка в сферата на ВЕИ

Днес в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е получено писмо от Европейската комисия във връзка с изискванията на Директива 2001/77/ЕО относно насърчаване на производството и потреблението на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на вътрешния електроенергиен пазар.

Директивата изисква от държавите-членки да представят не по-късно от 27 октомври 2007 г. доклад, който включва анализ на постигнатия успех при осъществяването на националните цели. В писмото се посочва, че ЕК не е получила доклада на България за производството и потреблението на електроенергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ и се дава срок от два месеца за получаването на доклада, посочват от МИЕ.

Съгласно чл. 3, ал. 3 от Директива 2001/77/ЕС на Европейския Парламент и Съвета от 27 септември 2001 г. за насърчаване производството на електроенергия от ВЕИ във вътрешния пазар на електроенергия, страните-членки трябва да публикуват от 27 Октомври 2003 г. насам и на всеки две години след това, доклади с анализ по напредъка на изпълнението на националните указателни цели, отчитащи специално климатичните фактори, които вероятно биха повлияли на постигането на тези цели, докладите да посочат и до каква степен предприетите мерки съответстват на националните задължения по промените в климата.

Докладът на българската страна е готов и ще бъде изпратен до 10 дни на Европейската комисия, заедно с информация за причините за закъснението. За целите на този доклад е необходимо събирането, обработването и анализирането на големи масиви от информация за: разполагаемите ресурси на ВЕИ, алтернативни енергийни източници /АЕИ/ и биогорива, възможния за използване технически потенциал, производителите на енергия от ВЕИ и АЕИ и на биогорива, инициирани и в етап на реализация проекти за оползотворяване на ВЕИ, АЕИ и производство на биогорива.

За да бъде дадена точна, пълна и реална информацията по напредъка на изпълнението на националните указателни цели беше необходимо набирането на данни за произведената електрическа енергия от ВЕИ. С цел разработването на необходимия анализ за нуждите на доклада, бяха необходими съответните данни, които Националния статистически институт представи през март т.г., посочват още от министерството.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...