Отменяме ограниченията за издаване на визи за руски туристи

25.11.2008 | 17:42
по статията работи: Петър Чернев
Промяната ще обезсмисли на този етап работата на новия визов център, който беше отворен преди около месец в Москва
Отменяме ограниченията за издаване на визи за руски туристи

Разделението между големи и малки руски туроператори ще отпадне и всички ще могат да подават заявление за визи в консулската ни служба в Москва, като плащат само стандартната европейска такса от 35 евро. Новината съобщи зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Окончателното решение за промяната трябва да бъде взето в сряда, след като се проведе среща с представители на туристическия бизнес в България, съобщи Дневник.bg.

От около един месец действа режим, при който по-малките руски туроператори, които издават под 2 хил. визи на година, трябва да минават през новия изнесен визов център на България в Русия. Така те плащат допълнително по 1000 рубли за виза, или по около 30 евро. Останалите компании подават заявления директно в консулската служба и спестяват допълнителната такса. Режимът събуди недоволството на по-малките туроператори, които обвиниха българското външно министерство в дискриминация.

Мотивът на министерството за разделението е да ограничи дейността на туроператорите, които нямали реална туристическа дейност, а работят само като посредници при издаването на визи. Сред потърпевшите обаче има и такива, които организират туристически групи, макар и по-малки. Представители на Руския съюз на туристическата индустрия вече обявиха, че проблемът с визите може да задълбочи отлива на туристи, който и без друго се забелязва заради финансовата криза. От съюза също така вече изпратиха писмо до външното министерство, в което предлагат режимът да се промени.

"Продължаваме да водим разговори и сме отворени за предложения. На повърхността излиза предложение да акредитираме и по-малки туроператори за зимния период, за да подпомогнем максимално запълването на самолетите. Ще предприемем по-крути мерки към явните посредници за виза - отнемане на акредитация и отказ за акредитиране", посочи Керемедчиев. "Склонни сме изобщо да премахнем долната граница, за да може българските хотелиери да са спокойни, че всеки руски гражданин, който иска организирано да дойде в България, ще може да го направи", добави зам.-министърът.

Промяната обаче ще обезсмисли на този етап работата на новия визов център, който беше отворен преди около месец. Досега около 25 на сто от подадените заявления за визи са минали през центъра, сочат данните на министерството. Ако разделението на туроператорите отпадне, броят на заявленията към центъра ще намалее още повече. "Така е. Притеснен съм от този факт. Но съществуването на визовия център е в дългосрочните перспективи на визовата ни политика", заяви Керемедчиев.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...