ЕК възобновява плащанията по ИСПА най-рано през май

05.04.2009 | 14:36
по статията работи:
Забавянето на Закона за конфликт на интереси е една от причините за забавянето на решението от Брюксел
ЕК възобновява плащанията по ИСПА най-рано през май

Европейската комисия отложи за края на май евентуалното отблокиране на парите по програма ИСПА. Това се посочва в становище на Комисията, цитирано от БНТ. Според документа България едва скоро е предоставила изисканите от Брюксел сведения и затова не може да бъде спазено първоначалното намерение парите за магистрала „Люлин" и за техническа помощ да бъдат размразени до края на март. Другата причина за отлагането е забавеното приемане на промените в Закона за конфликт на интереси.

На 4-ти февруари в Брюксел, след среща с българския вицепремиер Плугчиева, комисарят по регионално развитие Данута Хюбнер съобщи окуражаваща новина: "До края на март 115 милиона евро, повечето за строежа на магистрала „Люлин", може да бъдат отблокирани при две условия: пълна проверка на декларациите за конфликт на интереси на ръководството на пътния фонд и ефективно приложение на Закона за конфликт на интереси".

Сега мнението на Комисията е друго - „Българските власти едва скоро предоставиха всички изискани от Комисията документи", пише в становището, което прави следната прогноза: ако след анализ на документите „заключението е положително и няма непредвидени събития, Комисията предвижда размразяване на парите до края на май."

Забавянето на промените в Закона за конфликт на интереси също е допринесло за становището. Комисията припомня, че парите по ИСПА може да бъдат отпуснати и без да е започнало приложението на закона, но че това остава неприложимо в случая със структурните фондове. Липсата на приложение на закона „може да забави докладите на Комисията на оценките за съответствие на регионалните програми за 2007-2013 г. и да забави бъдещи плащания."

В становището се припомня, че за Кохезионна политика на България се полагат близо 7 милиарда евро.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...