"Поход на бебетата" се проведе в 4 града на страната

26.09.2009 | 16:54
по статията работи:
966 новородени са постъпили в домове за деца до 3 години директно от родилно отделение през 2008 г.
"Поход на бебетата" се проведе в 4 града на страната

Символичен „поход на бебетата" се проведе в София, Видин, Бургас и Русе. Майки и татковци с детски колички тръгнаха по едно и също време и изминаха 1095 метра. Това е времето, което изоставените в родилното отделение бебета прекарват в домовете за медико-социални грижи. Организатори са фондациите "За Нашите Деца" и „Движение на българските майки"

Според статистиката средно между 4 и 6 деца всекидневно се разделят с биологичните си родители всеки ден. През 2008 година 966 новородени в цялата страна са постъпили в домове за деца до 3 години директно от родилно отделение, отчитат от Министерството на здравеопазването.

По други причини други 1014 бебета и деца до 3 години са постъпили в дом през миналата година. От тях 147 недоносени са отишли в дом веднага след болницата. Така общия брой на постъпилите в домове за деца от 0 до 3 години през 2008 година е 1980.

Всички присъстващи на Похода на бебетата в четирите града на страната се обединиха около това, че трябва да се предприемат незабавни мерки да няма домове за бебета и бебета, които да се гледат извън семейството, както и да се подкрепят максимално рано майките, които са в трудна ситуация, да не изоставят децата си. В своето шествие майките декларираха, че родилките в риск се нуждаят от алтернативи и подкрепа, а не от захвърляне и неглижиране от страна на обществото.

Наблюденията на специалистите от фондация „За Нашите Деца", показват, че най-честата причина за изоставянето на новородени, е липсата на подкрепа от страна на близки и роднини, както и на бащата, преди и след раждането на детето. Около 70% от семействата, на които фондацията е помогнала да задържат бебетата си, са многодетни, а 30% са с по едно или две деца.

Като втори фактор се наблюдава бедността, въпреки че при наличието на икономическата криза, не се забелязва повишаване на броя на родилките си, които искат да изоставят новородените си по икономически причини.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...