Ще си сътрудничим с Русия в областта на науката

20.10.2009 | 10:31
по статията работи:
Фонд "Научни изследвания" и Руската фондация за фундаментални научни изследвания подписаха Меморандум за сътрудничество
Ще си сътрудничим с Русия в областта на науката

Меморандум за сътрудничество в областта на науката подписаха Фонд "Научни изследвания" и Руската фондация за фундаментални научни изследвания. Това стана в София по време на посещението на делегация, водена от председателя на Управителния съвет на руската фондация акад. Владислав Панченко, съобщават организаторите.

Документът предполага общи действия в подкрепа на научно-изследователските проекти, участия в международни конференции и семинари и общи научни инициативи, обясни проф. Анастас Герджиков, управител на Фонд "Научни изследвания". Според него, след като експертната група уточни конкретните области на сътрудничество, ще се подпише анекс към меморандума за работата на научните организации в следващите 2 години.

Фондацията за фундаментални изследвания е създадена с Указ на руския президент от април 1992 г., по инициатива на водещи учени в страната. Финансира се от държавния бюджет - 6% от всички средства, отпуснати за наука в страната, както и от доброволни вноски на предприятия, институции, организации, местни и чуждестранни физически и юридически лица.

Целта на фондацията е да подкрепя фундаменталните научни изследвания в 8 области на знанието: математика, механика и информатика; физика и астрономия; химия; биология и медицинска наука; науки за Земята; хуманитарни и социални науки; информационни технологии и компютърни системи и основи на инженерните науки. Идентично с практиката в българския Фонд "Научно изследвания" те се финансират по приоритетни конкурсни области, като срокът за изпълнение на научно-изследователските проекти е 3 години.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...