Първанов към Дянков: От Вас извинение не искам

05.03.2010 | 17:14
по статията работи: Петър Чернев
Днес се проведе срещата между президента и вицепремиера. На излизане Дянков беше крайно лаконичен
Първанов към Дянков: От Вас извинение не искам

Днес се проведе срещата между президента Георги Първанов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Тя продължи около половин час.

На излизане Дянков заяви, че разговорът е бил конструктивен. Той беше крайно сдържан пред журналисти и отказа всякакви коментари. На въпрос дали е останал с впечатлението, че ситуацията между него и президента е изгладена, той заяви: Казах коментарите си, благодаря.

Вицепремиерът беше засипан с въпроси, но не им отговори. Казах, каквото имах да казвам. Благодаря, повтаряше той, информира Агенция "Фокус".

На влизане Дянков заяви: Реших да помоля държавния глава за среща, за да изчистим това недоразумение. Той допълни, че недоразумение между институциите, особено по време на криза, никак не е добре за една държава.

Вицепремиерът влезе при Първанов с намерението да му каже две неща. Първото е, че президентът е бил подведен за смисъла на разговора в шоуто и като доказателство за това министърът приложил стенограма от предаването. Второто нещо, което Дянков беше решил на влизане да каже на държавния глава, е, че думите, които му се приписват, свързани с имотното състояние на Първанов и това, че е млад милиардер, никога не са изричани от него, информира Dariknews.bg.

От стенограмата, която беше публикувана на сайта на президентството, става ясно, че срещата е преминала в доста студен тон. Първо Първанов изслушва какво има да каже вицепремиерът и го обвинява, че е излъгал за сметката на президенството, както и че има тенденциозно отношение към институцията.

Като "една подготвена атака" президентът определя гостуване на Дянков в злополучното телевизионно предаване в понеделник и заявава, че той е провокирал конфликта между институциите.

Срещата е била на път да пропадне, ако не е била намесата на премиера Бойко Борисов, става ясно още от стенограмата. В нея се цитират думите на президента, който заява, че е бил против провеждането на днешната среща и не "очаква позиция на Дянков, различна от сегашната".

Последните няколко реплики в срещата гласят:

Георги Първанов:

Добре, слушайте ме внимателно, г-н министър. Вие поискахте тази среща.

Симеон Дянков:
Да, и съм Ви много благодарен.

Георги Първанов:

Нещо повече, аз бях против да се провежда. И, ако не се беше обадил с молба да стане контактът министър-председателят, аз нямаше да Ви приема. И нито за миг аз не съм мислил, че Вие ще имате по-различна позиция от сегашната.

Аз от Вас извинение не искам. Аз искам истината. Искам я не само за себе си. Оттук-нататък аз искам всичко да бъде на скенер за президент и премиер, за министри, за бивши президенти и премиери. И аз ще направя всичко, което е по силите на институцията, за да потърся такава пълна прозрачност за годините на преход...

....

Вие трябва да се извините на много хора и на много социални общности, не на мен. Да се извините на бизнеса, защото Вие го докарахте до такова положение.

Симеон Дянков:

Не, това не е така.

Георги Първанов:

Да се извините на тези безработни, които вече са десетки и стотици хиляди само в рамките на тези 7-8 месеца. Да се извините на науката, която разбъркахте и предизвикахте невероятен хаос, от който не знам как ще излязат. Да се извините на хората с увреждания, които държахте в напрежение месеци наред. Да се извините на хората от армията и хората от МВР, защото и тези системи са на ръба на оцеляването с Вашата политика, която..., между другото да се извините, ако щете, и на Вашите колеги министри, защото и на тях сте им вързали ръцете.

Сега, разбира се, няма да водим този дебат, ние ще го водим публично оттук-нататък, имахте достатъчно време, не 100 дни, много повече, и този дебат ние ще си го проведем при цялата публичност. Няма да занимаваме хората с лични отношения.
Разбира се, аз няма да оставя нито една Ваша персонална реплика без отговор, отново ще кажа, защото такива неща са недопустими. Не може един вицепремиер в държавата да се шегува по такъв начин за сметка на държавния глава, който и да е той. Утре ще се сменим и няма да ни има и нас, и вас, но нямаме право да оставяме такива правила в отношенията между институциите.

Това е, което имах да Ви кажа.

Симеон Дянков:

Благодаря.

Георги Първанов:

Довиждане.

Припомняме ви, че във вторник президентът Георги Първанов поиска оставката на министър Симеон Дянков "във връзка с накърняващи авторитета на държавния глава внушения за имоти и средства на президента зад граница, направени в едно телевизионно предаване на 1 март".

По време на въпросното предаване - "Шоуто на Иван и Андрей", вицепремиерът отрече слухове, че е нарекъл в края на миналата година Първанов "млад милиардер, който има десетки луксозни имоти по света".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...