Полицаите и военните работят с 13 г. по-малко за двойни пенсии

09.11.2010 | 07:13
по статията работи:
В момента държавата осигурява 83 180 следователи, военнослужещи и хора от съдебната власт върху среден доход 973 лева
Полицаите и военните работят с 13 г. по-малко за двойни пенсии

Почти два пъти над средните пенсии за страната получават военни, полицаи и някои служители на съдебната власт срещу 13 години по-малко стаж, показва справка на НОИ, изготвена за в. "Сега". Те са най-привилегированите при пенсиониране лица в държавата. Още по-скандалното е, че тези служители не плащат нищо за привилегиите - осигурява ги държавата, вземайки пари от данъците на всички работещи.

През 2010 г. младите пенсионери са взимали над 443 лв. месечно, докато средната пенсия за страната е едва 262 лв. За сравнение - средната пенсия на работещите в I категория като миньорите е колкото на военните и полицаите, но техните осигуровки са с 12% по-високи - толкова внася техният работодател в прословутите професионални фондове за ранно пенсиониране.

Докато за останалите граждани годините за пенсия растат непрекъснато в последните 10 г., за полицаи, военни и служители на съдебната власт няма изискване за възраст, при тях се взима предвид само стажът. Затова през 2009 г. средната пенсионна възраст на 3161 души с новоотпуснати пенсии е била 50.4 години при общоприета пенсионна възраст 60 г. за жените и 63 г. за мъжете.

За първите 9 месеца на тази година от ранното пенсиониране в системата на Министерството на отбраната, МВР и в съдебната власт са се възползвали 2458 души. Вероятно това е заради истерията покрай идеите да се затегнат условията им за пенсия. Но и във внесените в парламента промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) за тях не се определя минимална възраст за пенсиониране. Общият им стаж ще се вдига от 2012 г. като на останалите граждани - с по 4 месеца на година. Той обаче ще стане само 28 г. В промените на КСО не се предвижда държавата да прехвърли върху тях плащането на част от осигуровката.

В момента държавата осигурява 83 180 следователи, военнослужещи и хора от съдебната власт върху среден доход 973 лв. (при 559 лв. среден доход за страната), показват данните на НОИ. В същото време през 2010 г. около 93 000 души вземат ранни пенсии по различните специални закони.

За 2010 г. разходите за ранни пенсии на привилегированите служители в държавата са били планирани на 496.5 млн. лв., но тази сума вероятно ще бъде надхвърлена с 6 млн. лв. В същото време за 2010 г. държавата е планирала да преведе като работодател вноски за тези категории лица в размер на 215.6 млн. лв.

От НОИ уверяват, че финансовото министерство превежда тези осигурителни вноски всеки месец и те не са част от трансфера от бюджета, който покрива дефицита в НОИ, а влизат в графата приходи от осигурителни вноски.

Права

Право на изключително ранно пенсиониране имат военнослужещите по Закона за отбраната, държавните служители по Закона за МВР и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, някои служители по Закона за пощенските услуги, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт, следователите и младши следователите, държавните служители от агенция "Национална сигурност", кадровите военнослужещи и лицата, прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав, някои от служителите в "Гражданска защита".

"Проблемът е наследен от 70-те години и досега нито едно правителство не е имало политическата воля да го реши", призна бившият социален министър Иван Нейков, при когото стана пенсионната реформа през 2000 г.

Другите привилегировани са работещите в държавната администрация, които не плащат лични вноски. За тях бюджетът трябва да преведе за 2010 г. 105.9 млн. лв. под формата на вноски от работодател. По последни данни от регистъра на осигурените лица държавните служители са 48 632 души. Средният доход на по-възрастните е 980 лв., а на по-младите 893 лв. или 920 лв. средно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....