МОСВ с отрицателна оценка за Бургас-Александруполис

09.11.2010 | 16:47
по статията работи:
И двата доклада по проекта са отхвърлени. В тях имало неясноти и съществени пропуски
МОСВ с отрицателна оценка за Бургас-Александруполис

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) постави отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от "Натура 2000" (ОСВ) за инвестиционно предложение "Нефтопровод за суров нефт Бургас - Александруполис" за участъка от нефтопровода на територията на Република България.

В двата доклада има неясноти и съществени пропуски, поради което МОСВ ги връща за доработване на възложителя "Транс Болкан Пайплайн Б.В. - клон България". Мотивите за връщането са подробно описани в писмо на МОСВ до възложителя, като основните са:

  1. В документацията по ОВОС не са разгледани равностойно двете алтернативи за претоварване на нефта. Основно е разгледан вариантът "буйове" или т. нар. ЕЗП - единична закотвена платформа, откъдето нефтът ще се транспортира чрез подводни тръбопроводи до бреговата помпена станция за разтоварване в границите на Бургаския залив. На практика другият възможен технологичен вариант - "Jetty", "кей", "пирс" или както е назован "естакада", е разгледан в недостатъчна степен. Не са представени всички възможни варианти, но в представения доклад се приема, че той е по-неподходящ, без това да е подкрепено с данни и доказателства.
  2. В доклада за ОВОС няма категорична оценка как конкретно би се отразил един разлив на риболова, мидените ферми, туристическата и развлекателната индустрия, недвижимите имоти и т.н.
  3. Не са посочени конкретни мерките за борба с разливите, като е направена препратка, че това ще се разгледа в бъдеще.
  4. Предвидените в доклада мерки не гарантират, че при възникване на аварии няма да бъдат нанесени необратими щети върху залива като цяло, както и на флората и фауната и туризма.

Възложителят разполага със срок до два месеца от получаване на бележките да отстрани посочените пропуски и да представи в МОСВ допълнени доклади по ОВОС и по ОСВ за нова оценка на качеството. Срокът за тази оценка е 30 дни след внасянето на допълнените доклади в МОСВ.

Само ако двата доклада бъдат оценени с положителни оценки, може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия. Организирането на срещите е задължение на възложителя, като трябва да бъде осигурен обществен достъп до документацията по ОВОС най-малко в продължение на 30 дни преди насрочените дати за срещите за общественото обсъждане, информира екоминистерството.

Съгласно договорености с гръцката страна, ще бъде направено възможното срещите за обществено обсъждане на документацията по ОВОС за участъка от нефтопровода на българска територия и за участъка на гръцка територия да бъдат съгласувани и координирани.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...