1450 българи избрали да учат в холандски ВУЗ-ове през 2011 г.*

26.09.2011 | 15:24
по статията работи:
В края на септември и в началото на октомври 2011 г. в четири български града ще се проведе изложението "Отворени врати за образование в чужбина", на което Econ.bg e медиен партньор
1450 българи избрали да учат в холандски ВУЗ-ове през 2011 г.*

Автор: Ивелина Георгиева ( ivelina.georgieva@3bay.bg )

Младите българи все повече предпочитат да завършат висшето си образование в скандинавските страни. Това заяви днес Бистра Илиева, управител на консултантската къща за образование в чужбина "Дарби" по време на пресконференция по повод предстоящо европейско изложение "Отворени врати за образование в чужбина". То ще се проведе в края на септември и в началото на октомври в четири български града. *Econ.bg е медиен партньор на форума.

В Холандия се предлагат над 1500 бакалавърски и магистърски програми, преподавани изцяло на английски език. Интересът на кандидат-студентите се е засилил през последните две години заради повишаването на таксите за образование във Великобритания, обясни Кристина Семковска, консултант по висшето образование за страните Холандия и Дания.

През тази година 1450 български студенти са заминали да учат в страната на лалетата. Предпочитаните специалности за изучаване от наши студенти са бизнес и икономика. Очаква се през януари 2012 година да се преразгледа разрешителния режим за работа на българските студенти в Холандия, съобщи консултантът.

Русия е в тройката на най-предпочитаните страни за придобиване на висше образование. За да привлече повече чуждестранни кандидат-висшисти, руското правителство плаща 75% от таксата, а самите студенти - останалите 25%. Годишните такси варират между 700 и 3000 евро, предаде iNews.bg.

Обучението във Великобритания се нарежда на трето място сред предпочитаните дестинации за висше образование от страна на българите. От септември 2012 година университетите ще увеличат почти тройно таксите си и това ще доведе до отказ на много наши студенти да кандидатстват там.

Обучението за една учебна година на Острова е между 6000 и 9000 паунда, във Франция е 500 евро, в Германия -1600 евро, в Холандия - 1700 евро, а в Дания и другите скандинавски страни е безплатно.

От 28 септември 2011 г. започва европейското изложение "Отворени врати за образование в чужбина". Младите хора ще имат възможност да подготвят мотивационните си писма и портфолио за кандидатстване на специални семинари на изложението.

На изложението ще има обучение и за родителите, на които ще се изясни как да подготвят семейния бюджет и да се информират за финансовата рамка на обучението на своето дете в чужбина. Ще има и семинар за преподавателите, които ще бъдат обучени в начина, по който се подготвят препоръките на кандидат-студентите. Местата и датите, на които ще се проведе изложението, може да видите тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...