Железничарската стачка взе жертва

29.11.2011 | 17:51
по статията работи:
Утре ще има нова среща за кризата железниците. Закриват 30 влака. Оставки в БДЖ при провалена реформа
Железничарската стачка взе жертва

Железничарската стачка взе жертва. В Локомотивно депо Подуене, вследствие на инфаркт е починал Васко Григоров, съобщиха от Обединения стачен комитет на КТ "Подкрепа" и КНСБ, цитирани от БГНЕС.

Една от причините, споделена от колегите му, е огромният стрес, свързан със ситуацията в БДЖ, предстоящите уволнения и грубият административен натиск, на който са подложени всички стачкуващи.

Спрени влакове

30 влака, които пътуват по различни направления в страната от днес ще бъдат спрени от движение, съобщиха от БДЖ. Причините за спирането на тези влакове се дължат на допълнителната загуба на клиенти в резултат на предприетите стачни действия, както и искането на банките-кредитори за ясни реформи и освобождаване на паричен ресурс за погасяване на просрочените задължения. Спирането е част от мерките за оптимизиране на графика за движение на влаковете, според които ще бъдат отменени някои от най-неефективните влакове.

Един от спрените влакове е по линията Русе-Бургас през Каспичан. Пътниците са научили за промените от информационното гише на шуменската гара. Повечето пътници са заявили пред bTV, че откакто е започнала стачката, не пътуват с влак, а разчитат на алтернативен транспорт. 

Ръководството на БДЖ подава оставка при провалена реформа

Утре в 14 часа ще има среща между синдикатите и представителите на железниците. Това съобщи за БНР председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров. Синдикатите също са потвърдили информацията.

Владимиров каза още, че ако не бъде завършена планираната реформа, цялото
ръководството на железниците е готово да си подаде оставката.

Управителят на БДЖ "Товарни превози” ЕООД Пламен Джуров предложи преговорите да станат публични, за да е ясно кой за какво се бори.

Пореден ден от безсрочната стачка на железничарите

За шести пореден ден синдикатите спряха влаковете в страната. Припомняме ви, че недоволството е заради решението на ръководството на Холдинг"Български държавни железници" да съкрати над 2000 служители. Безсрочната стачка започна от 8.00 ч. и ще приключи в 16.00 ч. По данни на БДЖ към 9:30 ч. от 88 влака не се движат 64. Над 400 служители на  пътнически и товарни превози са се включили в стачката.

"Шести ден няма преговори със стачкуващите железничари, а от ефективна стачка се излиза само на базата на отговорни преговори, постигане на споразумение, взаимно приемливо и за едната и за другата страна". Това каза по-рано днес Валентин Никифоров, председател на стачния комитет.

Нито един влак не е тръгнал от софийската Централна гара, Перник, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Бургас и Стара Загора, а композициите в страната, които са се движили, са били на къси разстояния, съобщиха още от стачен комитет, цитирани от Dariknews.bg.

Движението на влаковете между София и Северна България остава блокирано, заради ефективната стачка на железничарите на смяна на възловата гара Мездра. Няма да преминат 22 влака.

На на гара Червен бряг е спрян международен влак за София. Пътническият влак от Горна Оряховица за Червен бряг е спрян на гара Горни Дъбник.

На Централната ж.п.-гара в Русе е спрян отново пътническият влак от Самуил за Горна Оряховица, който трябваше да тръгне по разписание в 8.00 часа.

На гарата в Силистра няма напрежение. Работниците протестират символично, с табели с надпис "Стачка". През деня там спира само мотрисата Самуил - Силистра. Екипажът й не участва в стачката. Ако влакът спре, хората в околните села ще останат без транспор. Влакът Силистра - София пътува нощем и не е засегнат от протестите, предаде кореспондентът на БНР Маргарита Иванова.

Спрян е международният влак Истанбул-Белград, който преминава през Пловдив. Протестиращите закупиха храни и напитки за осемте чуждустранни пътници, които ще престоят на гарата близо 8 часа. Блокирано е движението по направленията за Асеновград, Панагюрище и Карлово. На пловдиската гара няма опити стачкуващите работници да бъдат подменяни с други служители.

Няма да заминат още два пътнически влака, които са в посока за Стара Загора. Композицията за Самуил в 14 часа е отменена, предаде БТА.

В готовност за гладна стачка

Старозагорските железничари обявиха намерения за гладна стачка, но засега са били разубедени. Същото намерение имали и колегите им от Пловдив.

Международният влак от Букурещ за София, който трябва да отпътува от русенската гара в 15,25 часа, ще остане на коловоза и ще тръгне след края на стачката - в 16.00 часа.

Влакът от Варна за Русе, който трябваше да потегли тази сутрин в 9.15 часа, не е отпътувал. Следващият влак - от Варна за София през Пловдив, също е имало стачкуващ кондуктор, но той е бил заменен и композицията е отпътувала.

В Бургас е спряно движението на влаковете, заради протест на бригадата от ревизор-вагони. Ранният влак за София стои блокиран на ямболската гара Зимница

В Плевенска област днес се движи мотрисата Черквица-Плевен-Свищов и обратно. Железничари от Плевен са заявили готовността да се включат в
националния синдикален протест в София. Над 300 души от различни браншове ще пътуват утре за протестните действия в столицата, допълни той.

Настоящият президент Георги Първанов и приемникът му на поста Росен Плевнелиев призоваха за диалог между протестиращи и ръководство.

Среща в Германия с кредиторите на БДЖ

Транспортният министър Ивайло Московски също призова ръководството на БДЖ да преговаря за прекратяване на стачката. Очаква се в четвъртък Московски и вицепремиерът Симеон Дянков да се срещнат в Германия с кредиторите на БДЖ. Ще бъде поискано разсрочване на дълговете за поръчаните 25 електрически мотриси, върху които текат лихви

"Дълговете на железниците са 780  млн.лв. Надявам се да надделее здравият разум и на работещите в БДЖ, и на синдикатите. Сега те причиняват само проблеми и ще фалират предприятието, заяви премиерът Бойко Борисов.

Вчера ръководството на БДЖ внесе иск в съда срещу синдикатите. Съдът трябва да излезе с решение дали стачката е законна.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...