EVN AG изкупи държавния дял в EVN България на БФБ*

21.12.2011 | 11:15
по статията работи:
93 млн. лева са приходите от първия ден на продажбата на миноритарните пакети на EVN България на борсата
EVN AG изкупи държавния дял в EVN България на БФБ*

На снимката: председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер

Близо 93 млн. лева са приходите от първия ден на продажбата на миноритарните пакети на EVN България на Българската фондова борса (БФБ - София). Компанията е едно от най-атрактивните листвания на борсата за последните години.

На днешния аукцион на БФБ се изкупиха общо 112 795 броя акции, като миноритарния пакет на EVN България Електроснабдяване АД беше продаден почти изцяло - 99,4%, на цена от 156.5 лева за лот.

Изтъргувани бяха 98,8% от предлаганите акции на EVN България Електроразпределение на средна цена от 1632 лева, информират от БФБ.

След приключване на аукциона EVN AG увеличи мажоритарните си дялове в двете дружества. В EVN България Електроразпределение компанията увеличи дела си с 30.75 % (равняващи се на 48 100 акции), достигайки общ мажоритарен дял от 97.75 %. В 'EVN България Електроснабдяване' EVN AG увеличи дела си с 32.73% (равняващи се на 61 600 акции), като достигна общ мажоритарен дял от 99.73%.

Общата сума за всички закупени от EVN акции е близо 90 млн. лева.

Непродадените книжа ще продължат да се предлагат на борсата в следващите 20 работни дни

"Днес е важен ден за EVN не само заради търга за предлагане на държавните акции, но и защото EVN вече достигна 900 млн. лв. инвестиции в България". Това заяви председателят на УС на дружеството, след като удари камбаната, даваща символичен старт на търговията.

По проспект на пода на БФБ ще бъдат търгувани общо 51,6 хил. акции от EVN Електроразпределение и 62,1 хил. от ЕVN Електроснабдяване, сочи документацията, одобрена от Комисията за финансов надзор.

"Продажбата на държавния дял в EVN на борсата надвишава първоначалните оценки", заяви икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от Агенция „Фокус".

Българската агенция за инвестиции е организирала представяния в Лондон, Франкфурт, Виена, Цюрих и София, свързани с продажбата на миноритарните дялове на държавата в електроразпределителните дружества, всяко едно е струвало около 100 000 лева. Днес Министерският съвет е решил да се възстановят тези средства по бюджета на МИЕТ.

Търговията с акциите на ЕВН се извършва чрез системата RTS. За двете емисии един лот е равен на една акция, допълват от борсата.

Търгуването следва решението на държавата да продаде своя дял в двете компании чрез Българска фондова борса посредством закрит смесен аукцион, който ще продължи 30 дни.

Очаква се държавния дял и от другите две електроразпределителни дружества да бъде листнат на БФБ догодина - E.ON - през първото тримесечие на следващата година, а ЧЕЗ - през второто тримесечие.

* Информацията е допълнена в 14.20 часа.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...