"Кремиковци" дължи 23 млн. лв. на БДЖ

27.04.2009 | 17:03
по статията работи:
Спират подаването на газ към комбината в 14.00 ч. на 12 май?
"Кремиковци" дължи 23 млн. лв. на БДЖ

снимка: Sofia Photo Agency 


23 милиона лева са задълженията на „Кремиковци" към БДЖ. Това съобщи за Дарик радио изпълнителният директор на железниците Христо Монов. „Знаете каква е ситуацията, тези пари няма как да ги вземем в момента", отбеляза той. Христо Монов и министърът на транспорта Петър Мутафчиев посетиха вагоноремонтния завод в Дряново.

Мутафчиев уточни, че има запор върху част от вагоните на „Кремиковци" за около 10 милиона лева. „Не знам подходът какъв ще бъде при самото издължаване. Разчитаме поне част от дължимото да се покрие чрез вагоните", каза още транспортният министър.

Министерството на икономиката и енергетиката определя като алтернативен вариант за запазване на"Кремиковци" капитализирането на задълженията на дружеството чрез изготвяне на оздравителен план, който да предвижда трансформиране на вземанията на кредиторите в част от капитала чрез увеличението му. Това е записано в писмо на министъра на икономиката и енергетиката до работниците от комбината, прочетено от техни представители по време на протеста пред енергийното министерство, предаде БТА.

Схемата е приложима само по отношение на вземанията на частни кредитори, но не и за публичните вземания, отбелязва Димитров.

По закон оздравителният план може да бъде изготвен от длъжника, синдика, кредиторите, които притежават най-малко една трета от вземанията, и акционерите, които притежават най-малко една трета от капитала на дружеството, или 20 на сто от общия брой на работниците. Държавата не може да предлага такъв план, защото притежава само една четвърт от капитала на дружеството и по-малко вземания от необходимия минимум от една трета от вземанията.

Вариантът с капитализирането на задълженията би могъл да спре преминаването към осребряване на имуществото на комбината, който е в открита процедура по несъстоятелност, но задължително условие за реализацията му е да има постигнато съгласие от всички кредитори. В противен случай планът за оздравяване трябва да предвижда покриване на вземанията на кредиторите.

Сред пакета от социални мерки при съкращения на работниците, който се подготвя от държавата, министърът посочва възможността приоритетно да бъдат включени освободени от комбината работници в осъществяването на значими инфраструктурни проекти от транспортния и енергийния сектор. Друга социална възможност е започването на процедура за кандидатстване с проектно предложение за получаване на средства от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията. Средствата от този фонд могат да се използват за предоставяне на услуги за трудово посредничество, обучение, мобилност и насърчаване на предприемачеството, но не и за изплащане на обезщетения и помощи, отбелязва министърът.

Министър Димитров информира работниците, че всички сигнали за нарушения в комбината и констатации от извършени проверки са предоставени на компетентните органи и са образувани съдебни производства.

По-рано днес лидерът на КТ "Подкрепа" в комбината Людмил Павлов съобщи пред журналисти, че в края на миналата работна седмица в комбината е пристигнало писмо от ръководството на "Булгаргаз". В него холдингът информира, че на 12 май от 14.00 часа ще спре подаването на природен газ за "Кремиковци" заради натрупани задължения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...