Александър Манолев: За две години преките чужди инвестиции се увеличиха с над 1 млрд. лв.

15.03.2019 | 16:20
по статията работи: econ.bg
За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции надхвърля 1 млрд. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев
Александър Манолев: За две години преките чужди инвестиции се увеличиха с над 1 млрд. лв.
Снимка: Пресцентър на Министерство на икономиката

За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции надхвърля 1 млрд. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум „Европа и бизнеса: икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество“, организиран от Предприемачи – ГЕРБ в Русе.

По думите му от началото на мандата на правителството общият размер на преките чуждестранни инвестиции е над 5,6 млрд. лв. „Това е статистиката само, ако проследим данните, които БНБ отчита. Но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите – вътрешни и външни, които НСИ отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година“, обясни зам.-министър Манолев. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година. „Друг позитивен факт – основният ни пазар са страните-членки на ЕС, което означава, че нашата продукция е качествена, след като се реализира на най-конкурентния пазар“, подчерта Александър Манолев. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - съседна Турция. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, Съединените американски щати, Северна Македония, Руската федерация и др., стана ясно от направената презентация.

Акцент в изказването му бяха и възможностите за предприемачество и стартиране на бизнес в България. Към момента е ход процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет от 67 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството, по която са получени над 2 хил. проекта, които са в процес на оценка. „Огромният интерес към процедурата показва, че в България вече има развита стартъп екосистема и много млади, мислещи хора с идеи, които с правилната подкрепа и малко късмет могат да покорят глобалните пазари“, каза още Александър Манолев.

В събитието днес участие взеха и кметът на община Русе, Пламен Стоилов, народния представител Пламен Нунев, евродепутатът Ева Майдел, председателят на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова и др.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....