Пе­ри­о­дич­но ста­тис­ти­чес­ко из­с­лед­ва­не за ус­та­но­вя­ва­не на дан­ни­те за ко­ли­чес­т­ве­на­та струк­ту­ра на чи­та­те­ли­те на един или по­ве­че рек­ла­мо­но­си­те­ли. Въз ос­но­ва на из­вад­ки се про­у­ч­ва стра­тиг­ра­фи­ра­не­то на чи­та­тел­с­ки­те гру­пи, або­на­ти­те, тех­ни­те кон­су­ма­тор­с­ки и по­ку­па­тел­ни на­ви­ци, де­мог­раф­с­ка­та им струк­ту­ра, све­тог­лед, до­хо­ди и др. в об­ласт­та на раз­п­рос­т­ра­не­ние на рек­ла­мо­но­си­те­ля. След­ва ин­тер­п­ре­та­ция за обе­ма на чи­та­тел­с­ки­те ма­си на от­дел­ни­те рек­ла­мо­но­си­те­ли и съ­пос­та­вя­не­то им. Глав­ни­те по­ка­за­те­ли, ко­и­то са ос­но­ва за из­с­лед­ва­ния, са: чи­та­тел на ек­зем­п­ляр (reader per copy) - сред­ни­ят брой чи­та­те­ли, ко­и­то за един про­меж­ду­тък от вре­ме про­чи­тат (прег­леж­дат) из­да­ни­е­то, или:

броя на чи­та­те­ли­те на един по­ре­ден брой

раз­п­рос­т­ра­не­ния ти­раж

Напр. ако из­вад­ка­та е 1000 ду­ши, съв­куп­ност­та - 8 млн., из­да­ни­е­то има 100 000 бр., а ре­гис­т­ри­ра­ни­те в из­вад­ка­та чи­та­те­ли са 600 ду­ши, ко­ли­чес­т­во­то чи­та­те­ли на ек­зем­п­ляр ще бъ­де

чи­та­тел на но­мер (reader per issue) - об­щи­ят брой на ли­ца­та, ко­и­то за оп­ре­де­лен пе­ри­од про­чи­тат или прег­леж­дат един но­мер от ня­кое из­да­ние, т.е. с кол­ко по­тен­ци­а­л­ни чи­та­те­ли мо­же да вле­зе в кон­такт един брой на из­да­ни­е­то, ка­то в по­со­че­ния при­мер то­зи по­ка­за­тел е:

или 480 000 по­тен­ци­а­л­ни чи­та­те­ли на но­мер; чи­та­тел на сед­ми­ца (reader per week) - об­щи­ят брой ли­ца, ко­и­то за да­де­на сед­ми­ца че­тат най-мал­ко 1 брой от съ­о­т­вет­но­то пе­ри­од. из­да­ние.

Реклама и насърчаване на продажбите; проф. Доганов, доц. Дуранкев; С-я; 1995

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8359
GBP2.4796 2.4887 2.2843
от 17:24 19 Април 2024 повече »
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
Зам.-министър Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и...