Африка ще произвежда повече газ от Русия до 2040 г.

30.10.2014 | 11:19
по статията работи: Мария Стоянова
ЕС ще търси начини за транспортиране на гориво от Мозамбик и Нигерия
Африка ще произвежда повече газ от Русия до 2040 г.

Субсахарска Африка ще измести Русия като глобален газов доставчик до 2040 година, сочат данните на Международната агенция по енергетика (IEA). Това ще стимулира Европейският съюз да насочи усилията си към намаляване на зависимостта от руско гориво чрез инвестиране в южноафриканския регион, пише Euractiv.

Изданието посочва, че политиците и висшите държавни служители са напълно запознати с факта, че течният природен газ от бързоразвиващия се континент ще диферсифицира значително енергийния микс на Европа.

Основен тласък за насочването към доставки от Африка е кризата в Украйна, която подчерта колко зависими са европейските държави от руския газ и страхът от спирането на кранчето излезе на дневен ред.

Според актуалния доклад на IEA Субсахарска Африка, и основно Мозамбик, Нигерия, Ангола и Танзания, ще произвежда около 175 млрд. куб. метра природен газ на година до 2040 г. За разлика от това Русия се нарежда на трето място като газов доставчик със 130 млрд. куб. метра.

САЩ ще произвежда най-много гориво до 2040 г. като основна причина за това ще е бумът на добив на шистов газ. Страната обаче пази голяма част от газа за собствени нужди.

 

Течният газ от Африка може да бъде транспортиран с кораби. Шефът на генералния директорат на Еврокомисията по енергетиката Доминик Ристори заяви, че ЕС ще работи за намиране на варианти за пренос на горивото по най-кратките пътища и на най-изгодни цени. Евросъюзът също така ще се включи в дейностите по проучване на възможностите за добив на газ от нови залежи.

По думите на Ристори Африка има огромен обем енергийни ресурси, но не ги експлоатира. В последните пет години 30% от новите залежи на газ са били открити в Субсахарска Африка, посочи още той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...