Безработицата в Каталуня рязко нараства на фона на кризата

03.11.2017 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Броят на регистрираните безработни в Испания се е увеличил за трети пореден месец
Безработицата в Каталуня рязко нараства на фона на кризата
Снимка: БГНЕС

Регистрираната безработица се е увеличила рязко в Каталуня през октомври, месеца, в който кризата заради референдума за независимост достигна връхната си точка. Това сочат данни на икономическото министерство, цитирани от "Ройтерс" и "Ел паис", без да говорят за пряка връзка между политическата обстановка с пазара на труда.

Броят на регистрираните безработни в Испания се е увеличил за трети пореден месец. През октомври той е нараснал с 1.67% (56.844 души) в сравнение със септември. Общият брой на безработните е 3.47 милиона души.

В Каталуня обаче скокът е с 3.67 на сто, или с 14 000 души, най-голямата промяна в абсолютна стойност (и четвъртата в относителна) из всички автономни области. В други области, като Мадрид, броят на безработните се е увеличил едва с 0.08 на сто. Останалите, където безработицата се е увеличила по-рядко, отколкото в Каталуня, са силно зависими от туризма и промяната е циклична - свързана с края на летния сезон.

Според испанската централна банка продължителна несигурност, подобна на сегашната заради опитите на властите в Барселона да обявят независимост, би забавила икономическия ръст и създаването на работни места в национален план. "Ел паис" отбелязва, че "все още е рано да се правят заключения за това как напрежението от последния месец се отразява на трудовия пазар в страната. Въпреки това има индикации, които говорят за известно охлаждане." Числата за Каталуня през последния месец са по-лоши от тези за октомври в предишните години - от 2013 г. насам стъпката, с която се увеличава броят на безработните, спада постоянно в сравнение със септември и достига близо 7.3 на сто миналата година.

"На практика спира създаването на работни места в Каталуня, защото политическата стабилност е фундаментална за създаването на работни места и възможности," каза в петък министърът на труда на Испания Фатима Баниес на национален форум. Тя поиска отговорност и компромис от всички обществени институции и представители в Каталуня и политическа стабилност, защото "голямата цел е тези 400 000 каталунци да имат възможност за работата, която заслужават, и това да се случи най-бързо."

От друга страна регистрираната стойност на безработицата за третото тримесечие - 16.38% от хората в трудоспособна възраст - достигна най-ниската си точка от началото на кризата през 2008 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...