Бил Гейтс: Още много трябва да се направи за борбата с бедността

13.09.2017 | 17:30
по статията работи: econ.bg
"Бедността не е просто липсата на пари", каза Гейтс
Бил Гейтс: Още много трябва да се направи за борбата с бедността
Снимка: БГНЕС

От 1990 г. насам бе постигнат значителен напредък в борбата с бедността в световен мащаб, но още много неща трябва да бъдат направени, пише в доклад на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

От него става ясно, че организацията, създадена от милиардера и съосновател на Microsoft Бил Гейтс, планира да публикува годишни доклади за напредъка към постигането на редица глобални цели за устойчиво развитие, установени от Организацията на обединените нации през 2015 г. Тези цели, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г., включват облекчаване на бедността и глада, осигуряване на чиста питейна вода и достъпна енергия и борба с неравенството между половете и изменението на климата.

Първият доклад на фондацията идва, докато Общото събрание на ООН се готви да заседава в Ню Йорк този месец. Той се фокусира върху 18 от показателите за развитие, определени от Организацията на обединените нации.

"Опитваме се да документираме невероятния напредък, постигнат по света, включително по ключови въпроси като бедността и болестите", каза Бил Гейтс в изявление, цитирано от AFP.

Детската смъртност под петгодишна възраст е спаднала значително - от 11,2 милиона през 1990 г. до малко над 1 милион през 2016 г. благодарение на ваксинациите и подобрените условия на живот. В доклада се подчертава напредъкът в Малави, където едно от всеки четири деца умира преди навършване на петгодишна възраст през 1990 г. Почти 20 милиона деца по света обаче не са преминали през имунизация.

Сенегал е похвален по отношение на семейното планиране: само 3% от сенегалските жени използваха контрацепция през 1990 г., но този брой се повиши до 15% през 2016 г. след образователни кампании.

"Бедността не е просто липсата на пари", каза Гейтс.

"Това също е липсата на достъп до основни финансови услуги, които помагат на бедните да използват парите, за да подобрят живота си".

Докладът отбелязва, че все по-често бедните хора имат достъп до финансови услуги. В него се казва още, че броят на новите случаи на ХИВ е спаднал значително.

Един ясен знак за напредък е, че световното население, живеещо под линията на бедността - дефиниран като дневен доход от 1,90 долара или по-малко - е било 35% през 1990 г., но е спаднало до 9% през 2016 г.

Фондацията на семейство Гейтс похарчи милиарди долари по света за проекти, които включват ваксинации срещу инфекциозни болести и подобрен достъп до здравеопазване, образование и компютърни технологии.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...