Брюксел засили натиска върху Лондон за "сметката за развода"

10.11.2017 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Според ЕС Великобритания ще дължи около 60 милиарда евро, когато напусне блока на 29 март 2019 г., но Лондон не иска да посочва никакви конкретни суми
Брюксел засили натиска върху Лондон за "сметката за развода"
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз засили натиска върху Великобритания през следващите две седмици да изясни какви финансови задължения към блока ще изпълни при напускането си през 2019 г., предаде "Ройтерс". В противен случай Лондон рискува да забави разговорите за бъдещите търговски отношения, които са от голямо значение за фирмите на Острова.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви след разговори с британския си колега Дейвид Дейвис, че независимо от декларацията за финансовите ангажименти, направена от премиера Тереза Мей през септември, ЕС се нуждае от повече яснота по сметката за развода.

В противен случай на 14 и 15 декември лидерите на ЕС няма да могат да се разберат дали е постигнат достатъчен напредък по преговорите и да преминат към следващата фаза на дискусии за бъдещите търговски връзки с Великобритания.

По думите на Барние не е необходимо всички детайли да бъдат определени сега, но трябва да има "честен и реален напредък".

Тези разяснения трябва да се случат в рамките на следващите две седмици, на време за последния кръг преговори след 4 декември, подчерта той.

"Ако това не стане, ще продължим и ще трябва да отложим старта на дискусиите за бъдещето", допълни Барние.

Той подчерта, че е необходим напредък по всичките три ключови въпроса на развода – парите, правата на гражданите и как да се избегне изграждането на физическа граница между Северна Ирландия и Ирландия.

Дейвис отбеляза, че е постигнат значителен технически напредък по всички въпроси и сега са необходими политически решения, за да се задвижи процеса.

Според ЕС Великобритания ще дължи около 60 милиарда евро, когато напусне блока на 29 март 2019 г., но Лондон не иска да посочва никакви конкретни суми.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...