България е на финалната права с „Южен поток“

19.07.2014 | 17:35
по статията работи: Мина Стойчева
87 родни фирми са готови да започнат работа по проекта, ако Европейската комисия разреши това
България е на финалната права с „Южен поток“

По „Южен поток“ ние вече сме на финалната права, каза икономическият министър Драгомир Стойнев в интервю за Дарик радио. „В момента ние достигнахме до такъв етап, че, ако Европейската комисия даде зелена светлина, от утре 87 български фирми могат да започнат работа“, допълни още той.

По неговите думи страната ни се е защитила пред Брюксел и е отговорила подобаващо на въпросите, поставени от Европейската комисия по проекта за газопровод. Той акцентира върху започнатата от европейската институция наказателна процедура срещу страната ни заради изборът на изпълнител на „Южен поток“.

„Проектната компания е създадена през 2010 г. , търгове по същия начин са се провеждали и преди настоящия. Така аз защитих действията на предишното правителство“, коментира министърът. Той сподели опасенията си, че проектът се превръща в жертва на конфликта между Москва и Киев.

По отношение на дълговете в енергийния сектор, Драгомир Стойнев подчерта, че при встъпването му в длъжност през 2013 г., той е заварил в пълен хаос задълженията на енергийните дружества. По неговите думи това е наложило предприемането на спешни мерки в областта.

По отношение на доклада на Европейската комисия за сектора, министърът коментира, че не се е съгласил с идеята сферата на енергетиката да не бъде приватизирана. „Тя е част от националната сигурност. Не пожелах да се създаде Назависим енергиен борд, в който щяха да бъдат настанени представители на ВЕИ-та и ЕРП-та, за да обясняват как трябва да се приватизира енергетиката. На това казах „не”, обясни той.

На въпросът за дефицита на „Националната електрическа компания“ (НЕК) икономическият министър припомни, че към края на 2013 г. той е бил намален от 344 млн. лв. до 142 млн. лв. „Наложихме такса върху ВЕИ и се надяваме Конституционния съд да я одобри. Започнахме и разговори с американските централи, които, за съжаление, вървят трудно, но трябва да се предоговорят цените, иначе не можем да издържим“, обясни той.

Според Драгомир Стойнев трябва да се премахне задължението за изкупуването на 100% от електроенергията, произвеждана от ВЕИ-тата, както и да се намали цената на този ток. Той каза, че е провел телефонен разговор с европейския комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер и именно с него е обсъдил тези въпроси.

„Искаме и догодина да освободим пазара, тоест да няма дългосрочни договори и всички да се конкурират. Само, че когато има договори с ВЕИ, които трябва  да изкупуваш на 100%, няма как да се конкурираш. Инвеститорите не са виновни, а е виновна държавата, която ги е подвела, че могат да работят нормално“, допълни още министърът на икономиката.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....