Венецуела вече не може да си позволи отпечатването на нови боливари

28.04.2016 | 15:30
по статията работи: Даниел Василев
Централната банка почти няма валутните резерви, с които да плати за изработката на местните пари
Венецуела вече не може да си позволи отпечатването на нови боливари

През последните години и особено през последните месеци недостигът на основни стоки във Венецуела не е новина. Отдавна от магазините липсват памперси, автомобилни резервни части, памперси и дори тоалетна хартия. До тази ситуация се стигна както заради ценовият контрол над някои стоки, така и заради обменната политика на страната, при която местният боливар има няколко официални обменни курса спрямо долара, в зависимост от внасяната стока, така и поради изключително тежката криза, в която се намира страната.

Но напоследък страната е изправена пред риска да изпадне в криза на предлагането на неочаквана стока – местният боливар. Както почти всяко друго нещо, по-голямата част боливарите в обращение не се отпчетват в страната, а се внасят отвън. За вноса и производството им централната банка плаща с чуждестранна валута, най-вече долари.

Проблемът пред правителството обаче е, че предвид политиката на изключително бърза инфлация (т.е. пускане в обращение на новонапечатани пари) и скоростното свиване на валутните резерви на страната, вносът на боливари може да се окаже невъзможен. Казано накратко, Венецуела вече е на ръба на толкова тежък колапс, че може да няма пари да плати дори за производството на парите си.

Първите прояви на проблемите започват още през 2014 г., когато местното правителство разпореди броят на банкнотите да бъде увеличен драстично, тъй като дори за закупуването на ежедневни стоки вече беше необходимо значително количество пари. През 2015 г. Венецуела поръча нови 2,6 милиона банкноти от британската De La Rue, френската Oberthur Fiduciaire и немската Giesecke & Devrient, но още преди доставката им да бъде осъществена, централната банка поръча напечатването на още боливари.

През декември тя направи поредната мултимилионна поръчка на боливари, отчасти за да може местното население да изтегли бонусите си в кеш. Малко по-късно институцията свика спешно съвещание, на което без конкурс поръча отпечатването на колкото се може повече пари, които да бъдат инжектирани в икономиката – действие, в резултат на което инфлацията във Венецуела в момента е най-високата в света. 

Графика: Темп на месечна инфлация във Венецуела (в %, на годишна основа)


Източник: tradingeconomics.com

Същевременно обаче валутните резерви на централната банка започнаха да изтъняват и се стигна до ситуация, в която тя започна да просрочва изплащането на поръчките. Отговорът на частните компании не закъсня – през март De La Rue, най-големият производител на валути в света, изпрати писмо до централната банка на страната, в което ѝ припомни, че дължи 71 милиона долара и че ако сумата не бъде изплатена, акционерите на институцията ще бъдат уведомени. Документът изтече в местни новинарски сайтове, а по-късно достоверността му беше потвърдена от Bloomberg.

Но може би дори и действията на бъдат санкционирани от международен арбитраж поради неизплащане на дължимите суми, икономиката на страната може да изпадне в тотален колапс, какъвто се е случвал нееднократно преди в миналото, когато централните банки са печатали буквално тонове фидуциарни пари. „Изключително лош знак е да виждаме хора, тичащи наоколо с пазарни колички, пълни с пари, за да си купят хотдог“, посочи икономистът Стив Ханке. „Дори паричната икономика вече започва да се разпада“, допълни още той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...