Германия настоява Гърция да се придържа към ангажиментите си към кредиторите 2

28.01.2015 | 15:20
по статията работи: Мина Стойчева
Само при тези условия Атина ще получи последния транш от заема си, казва Ангела Меркел
Германия настоява Гърция да се придържа към ангажиментите си към кредиторите

След като опасенията на много от европейските лидери станаха факт и кормилото на Гърция беше поето от Алексис Ципрас и неговата крайно лява партия СИРИЗА, реакциите на страните-членки не закъсняха. Най-силен интерес предизвика тази на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на настояването на Ципрас за опрощаване на част от гръцкия дълг.

По време на заседание на Християндемократическия съюз Меркел коментира, че очаква от новото гръцко правителство да продължи да изпълнява ангажиментите си към своите кредитори, съобщава в-к „Етнос“.

Германският министър-председател акцентира върху това, че спасителната програма за Гърция изтича в края на февруари месец. Меркел припомня, че последният транш от финансовата помощ все още не е получен от Атина и това ще стане само ако страната продължи да спазва поетите ангажименти.

„Отговорността за по-нататъшните действия принадлежи на гръцкото правителство“, посочва Ангела Меркел, цитирана от БТА.

„В момента е необходимо новото гръцко правителство да продължи стъпките към икономическото възстановяване на страната“, коментира още говорителят на германския премиер.

След като стана ясно, че южната ни съседка ще се управлява от крайно лявата партия СИРИЗА, депутатите от немския Бундестаг постигнаха консенсус по отношение на това, че Германия не може да прави повече отстъпки заради Гърция и няма възможност за опрощаване на част от дълга на страната, пише "БиБиСи".

Ние вече веднъж преструктурирахме дълга на Гърция“, обясняват още от кабинета на Меркел. Говорителят на германският премиер допълва още, че лихвените проценти върху задълженията на Атина са много ниски, а матуритетът им е доста дълъг.

От СИРИЗА обаче настояват, че страната не е в състояние да върне всичките си задължения. „Нереалистично е да се очаква Гърция да изплати целия си огромен дълг“, коментира говорителят по икономическите въпроси на партията СИРИЗА Евклид Цакалотос.

От крайно лявата партия СИРИЗА искат предоговаряне на дълга на Атина от 240 млрд. евро към чуждестранните кредитори. „Досега не съм срещал икономист, който искрено да потвърди, че Гърция може да изплати всичките си задължения. Това е невъзможно“, посочва Цакалотос.

Междувременно вече са ясни имената на министрите в кабинета на премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас. Министър на вътрешните работи и административното преструктуриране ще бъде Никос Вуцис. За поста на министър на икономиката, инфраструктурата, търговския флот и туризма е избран Йоргос Статакис.

Министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката е Панайотис Лафазанис. Финансите на Гърция са поверени в ръцете на Янис Варуфакис. За ръководител на министерството на културата, образованието и религиите Алексис Ципрас е избрал Аристидис Балтас.

Министър на труда е Панос Скурлетис, а министър на здравеопазването и социалните осигуровки – Панайотис Курумблис. За поста на министър на външните работи е избран Никос Кодзиас. Отбраната в Гърция ще се ръководи от Панос Каменос, а правосъдието – от Никос Параскевопулос.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Буда Гоцев 28.01.2015 | 20:59
Германия, спомни си следната безспорна истина : Добрият комунист е мъртвият комунист !
Буда Гоцев 28.01.2015 | 21:00
Германия, спомни си една истина : Добрият комунист е мъртвият комунист !
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...