Декларация на Народното събрание във връзка с 98-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

НС

Държавен вестник брой: 79

Година: 2006

Орган на издаване: НС

Дата на обнародване: 01.10.2006

На основание чл.86, ал. 1 от Конституцията на Република България и във връзка с 98-та годишнина от обявяването на Независимостта на България Народното събрание на Република България

ДЕКЛАРИРА:

1. Подчертава значението за обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 г. като акт на окончателното утвърждаване на България като равноправна и суверенна европейска държава. С този акт бе официално признат авторитетът на държавните институции на страната, статутът на България като фактор със свое самостоятелно място и роля в регионалните и европейските процеси.
2. Припомня, че успехът на делото на Независимостта е резултат на вековния стремеж на българския народ за свободно развитие, за равноправие и справедливост. Датата на нейното прогласяване увенча многолетната му борба за освобождение, разгърнала се в периода на българското Възраждане.
3. Подчертава, че на прага на присъединяването към Европейския съюз парламентарната република и конституционната демокрация придобиват ново значение и съдържание като основни фактори за пълноправното и отговорно членство на страната ни в Европейския съюз. Призовава всички държавни институции, структурите на гражданското общество, гражданите на Република България и в новите условия на членство да работят и допринасят за по-нататъшното осъществяване на свещените идеали и делото на Независимостта.

Декларацията е приета от 40-то Народно събрание на 21 септември 2006 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Председател на Народното събрание:
Георги Пирински

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив