Декларация на народното събрание по повод 60-годишнината от установяването на комунистическия режим в българия

НС

Държавен вестник брой: 81

Година: 2004

Орган на издаване: НС

Дата на обнародване: 13.02.2005

Навършват се 60 години от 9 септември 1944 г. - началото на комунистическия режим у нас. Тогава бе прекъснат европейският ни път, избран още през ХIХ век от строителите на съвременна България.
След този ден антифашистката кауза беше превърната от СССР и нейните сателити в инструмент на терора и аргумент за потисничеството. Бе свалено правителство, което бе обявило война на нацистка Германия и бе обезоръжило немските войски в страната. Бяха извършени беззакония, насилия и масови убийства. България бе вкарана в социалистическия лагер. Унищожена беше многопартийната система. У нас започна утопичен експеримент, който забави с десетилетия нашето развитие. За нас, а и за всички народи от Източна Европа този експеримент завърши, както и Втората световна война с падането на Берлинската стена през 1989 г.
Българският комунизъм потъпка човешките права и принципите на конституционализма, началата върху които започна изграждането на Обединена Европа. Диктатурата отне свободата на българските граждани, унизи човешкото достойнство, организира мащабни репресии на цели етнически и религиозни общности, но не постигна справедливост и благоденствие. Българската модернизация се провали от затворената и неефективна система на държавното планово стопанство. Комунизмът рухна в сблъсък с ценностите на европейската цивилизация и стопанските реалности на модерния свят. Провали се социален експеримент, основан върху идеологически илюзии и политическо насилие.
Днес, когато България е пред прага на Европейския съюз и месеци след приемането й в НАТО, се правят опити за героизиране на 9 септември 1944 г. Всичко това е в противоречие с победилата кауза на българската демокрация. В Европа отдавна демократите както отдясно, така и отляво заклеймиха комунизма като форма на тоталитаризъм.
Ние, народните представители от Тридесет и деветото Народно събрание, осъждаме комунистическия режим, установен в България на 9 септември 1944 г., и отдаваме почит на жертвите му. Противопоставяме се на всички опити за реабилитация на неговите символи и фалшификации на комунистическото минало.

Декларацията е приета от ХХХIХ Народно събрание на 9 септември 2004 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив