Димитър Бечев: Членството в еврозоната ще ни даде глас в сърцевината на ЕС

03.03.2015 | 12:30
по статията работи: econ.bg
Краткосрочно има интереси, които не искат България да прави стъпки в тази посока, смята експертът
Димитър Бечев: Членството в еврозоната ще ни даде глас в сърцевината на ЕС
Снимка: Facebook

Членството в еврозоната ни дава глас в сърцевината на Европейския съюз (ЕС), тъй като сега сме в периферията - географски, икономически и заради лошото качество на институциите. Това заяви Димитър Бечев, регионален експерт е за Централна и Източна Европа към водещата консултантска и информационна компания Oxford Analytica.

Според него това само задълбочава нашите проблеми. Той добави, че еврозоната има вече значение дори и за сигурността, тъй като колкото си по-навътре в тази несигурна среда толкова по-добре.

„Опасението ми е, че краткосрочно има интереси, които не искат България да прави стъпки в тази посока. Това се случи и с Банковия съюз. Първоначално се заговори за това, а след това всичко заглъхна, тъй като това означава изземване на власт от София, от Комисията за финансов надзор, от БНБ към органите на банковия съюз. Това означава и по-строг контрол. Очевидно това е добре за мнозинството от гражданите, но не е добре за тези, които печелят, които са в политико-бизнес-клиентелистката среда. Продължава да съществува нагласата, че държавата винаги ще се намеси като спасител, заяви Бечев.

Въпреки че една четвърт от банковия сектор е в ръцете на гръцки финансови институции майки, това няма дестабилизиращ ефект - поради това, че Европейската централна банка се намеси при кризата в южната ни съседка, както и заради това, че банките тук са под българска регулация, добави експертът.

Прочетете цялото интервю с Димитър Бечев в iNews.bg.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...