До 24 април превеждат 85 млн. лв. преходна помощ на тютюнопроизводителите

19.04.2018 | 16:20
по статията работи: econ.bg
За сортовата група „Басми“ тютюнопроизводителите с количества до 1 тон включително ще получат по 2,41 лв./кг, а предалите между 1 и 2 тона – по 2,35 лв./кг.
До 24 април превеждат 85 млн. лв. преходна помощ на тютюнопроизводителите
Снимка: БГНЕС

До 85 млн. лв. преходна национална помощ ще получат над 41 000 тютюнопроизводители, съобщиха от министерството на земеделието по повод заповедта на министър Румен Порожанов, радписана днес. Очаква се средствата да бъдат по сметките на производителите на 24 април – вторник.

В заповедта се определя размерът на плащанията. За сортовата група „Басми“ тютюнопроизводителите с количества до 1 тон включително ще получат по 2,41 лв./кг, а предалите между 1 и 2 тона – по 2,35 лв./кг. Подпомагането на по-големите производители с количества над 2 тона е с по 1,56 лв./кг.

Ставката на преходната национална помощ за сорта „Каба Кулак“ е в размер на 1,23 лв./кг, а за едролистните тютюни „Бърлей“ и „Виржиния“ е съответно по 0,90 и 0,71 лв. за кг.

Председателите на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ 2010 Цветан Филев и на Съюза на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов изказаха благодарност на премиера Бойко Борисов и правителството за навременното отпускане на субсидията. По време на редовното заседание на Министерски съвет те изтъкнаха, че получават средствата 2 месеца по-рано, отколкото например през 2016 г. 

Браншовиците настояват подкрепата на тютюнопроизводителите да продължи и през следващия програмен период след 2020 г.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...