До края на месеца ще има договор за продължаване на работата на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

21.09.2014 | 13:00
по статията работи: Мина Стойчева
Това е основен приоритет за страната, смята новият шеф на централата Димитър Ангелов
До края на месеца ще има договор за продължаване на работата на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

До края на месеца ще има договор за удължаване ан работата на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това потвърди новият изпълнителен директор на атомната централа Димитър Ангелов в ефира на БНР. „Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016-а година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на V-ти блок първо изтича ресурса“, обясни още той.

По думите на Ангелов необходимостта от построяването на VII блок на АЕЦ-а не стои под въпрос. Той коментира, че реакторът трябва да бъде изграден при изгодни условия за страната и допълни, че решението за това не е в неговите компетенции, а в тези на правителството.

На въпрос, свързан с рокадите в АЕЦ „Козлодуй“, които доведоха до отстраняването на стария шеф на централата Иван Генов, Ангелов отговори, че няма представа защо се е стигнало до там. „Не мога да кажа защо е отстранен Генов. Аз, когато бях там, нямаха намерение да освобождават Иван Генов, защото се очакваше той да остане в борда на директорите и да работим заедно, да има приемственост и да решаваме съвместно бъдещето на централата”, обясни той.

Димитър Ангелов допълни още, че в момента от него се очаква атомната централа постоянно да има инвестиции, които да покриват безопасните режими на работата на нейните блокове. По неговите думи удължаването на живота на V и VI блок е национален приоритет.

От своя страна бившият директор на АЕЦ-а Йордан Йорданов също посочи работата на двата реактора на централата като особено важна. „Тази програма за модернизация на V и VI реактор трябва много бързо да се задейства, защото вече строителството на заместващи мощности, в случая както се предвижда със VII и VIII блок, изисква един период от 10-15 години. Затова е много важно в момента да се побърза  с този проектът за удължаване на срока на експлоатация на V и VI блок, а също така и с проекта за стартирането на построяването на VI и VII реактор на Централата“, подчертат той.

На въпрос за повишението на електроенергията от 1 октомври, Йорданов коментира, че системата от дълги години е „сбъркана“. По неговите думи от много време АЕЦ „Козлодуй“ иска да навлезе на свободния пазар, но продава ток само чрез посредници.

„Единият посредник е НЕК,  а другият посредник са частници, които също като стават посредници увеличават цената на тока. Затова години наред ние, група експерти, пледираме и трябва да се приеме тази Национална стратегия 2030-2050-а година за развитие на енергетиката в България, защото не може  да имаш свръхпроизводство и в същия момент да имаш постоянно повишаване на цената на тока”, смята бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...