Договор между правителството на Република България и правителството на Република Армения за сътрудничество в областта на туризма

МТТ

Държавен вестник брой: 72

Година: 2000

Орган на издаване: МТТ

Дата на обнародване: 26.02.2004

Правителството на Република България и правителството на Република Армения, наричани "договарящи страни",
съзнавайки, че туризмът представлява важно средство за укрепване на взаимното разбирателство и приятелските отношения между народите на двете държави,
желаейки да съдействат за по-доброто опознаване на историческото и културното наследство и опазването на природните дадености на двете държави,
водени от принципите и препоръките на Конференцията на Организацията на обединените нации по туризъм и международни пътувания, проведена в Рим през месец септември 1963 г., както и в съответствие със Статута на Световната организация по туризъм,
се споразумяха за следното:

Член 1

Договарящите страни укрепват и развиват сътрудничеството в областта на туризма между двете държави на основата на равноправието и взаимната изгода в съответствие с националното законодателство на договарящите страни, с този договор и с международните споразумения, в които участват договарящите страни.

Член 2

Договарящите страни подкрепят и насърчават дейността на своите държавни органи, компетентни в областта на туризма, за създаване и развитие на сътрудничеството между организации, предприятия и асоциации на своите държави, участващи в развитието на международния туризъм.

Член 3

Договарящите страни се стремят към облекчаване на административните формалности, свързани с обмена на туристи, в съответствие с действащото национално законодателство на двете държави.

Член 4

Договарящите страни насърчават развитието както на организирания групов, така и на индивидуалния туризъм, в това число и с лечебна цел, и обмена на специализирани групи с цел посещение на спортни събития, музикални и театрални фестивали, изложби, симпозиуми, конгреси.

Член 5

Договарящите страни поощряват обмена на информация, свързана с туризма, между държавните органи, компетентни в областта на туризма, а именно:
- договорно-правната база в сферата на туризма;
- състоянието на туристическия пазар, опита и постиженията в областта на туризма;
- опита в управлението на хотелите и другите средства за настаняване на туристи;
- статистически, справочно-информационни и рекламни материали;
- националното законодателство в областта на защитата и опазването на природните и културните ценности, които представляват интерес за туристите;
- предложения за инвестиции в туризма.

Член 6

Договарящите страни взаимно си помагат в професионалната подготовка на кадри в сферата на туризма, в обмена на научни работници и специалисти, специализиращи в областта на туризма, и съдействат за всестранни контакти и съвместни действия на организации на двете държави, осъществяващи изследвания в тази област.

Член 7

Договарящите страни подпомагат взаимния обмен и посещенията на репортери и журналисти с цел по-доброто запознаване на обществеността с туристическия потенциал на двете държави.

Член 8

Всяка от договарящите страни може да открие официално информационно представителство в областта на туризма на територията на другата договаряща страна, което няма да осъществява търговска дейност.

Дейността на тези представителства ще се регламентира с отделно, подписано за целта споразумение между договарящите страни.

Член 9

В рамките на Смесената българо-арменска междуправителствена комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество се формира работна група по туризъм, която да следи и анализира изпълнението на задълженията по този договор, както и да обсъжда други въпроси в областта на туризма от взаимен интерес.

Член 10

Договарящите страни взаимно се информират за въпросите, свързани с изпълнението на този договор и при необходимост внасят в него допълнения и изменения.

Този договор може да бъде изменян и допълван по взаимно съгласие на договарящите страни посредством протоколи, представляващи неразделна част от договора. Измененията и допълненията влизат в сила в съответствие с разпоредбите на чл.11.

Член 11

Този договор влиза в сила 30 дни от датата, на която е получено последното уведомление, с което договарящите страните се уведомяват взаимно по дипломатически път за изпълнението на изискванията на техните национални законодателства, необходими за влизането му в сила.

Този договор се сключва за срок от 5 години и действието му се продължава автоматически за следващи периоди от 5 години, ако нито една от договарящите страни не уведоми другата в писмена форма за намерението си да бъде прекратено действието му, но не по-късно от 6 месеца преди изтичането му.

Прекратяването на действието на този договор няма да се отрази на изпълнението на програмите и проектите в областта на туризма, които са съгласувани в периода на неговото действие, освен ако договарящите страните не се договорят за друго.

Съставен в град Ереван на 1 декември 1999 г. в 2 еднакви екземпляра, всеки от които на български, арменски и руски език, като и трите текста имат еднаква сила. В случай на различия в тълкуването предимство ще има текстът на руски език.

За правителството на Република България:
Вилхелм Краус, министър на транспорта

За правителството на Република Армения:
Карен Чшмаритян, министър на промишлеността и търговията

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив