Допълнителен протокол към Споразумението между правителствата на държавите - участнички в Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС), за сътрудничество при оказване на помощ и действия при извънредни ситуации вследствие на природни и технологични бед

Министерство на държавната политика при бедствия и аварии

Държавен вестник брой: 80

Година: 2007

Орган на издаване: Министерство на държавната политика при бедствия и аварии

Дата на обнародване: 09.10.2007

Преамбюл
Правителствата на държавите - участнички в Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) - страни по този допълнителен протокол, по-нататък наричани "страни",
съгласно разпоредбите на член 3, 4, 5, 7 и 8 на Споразумението между правителствата на държавите - участнички в Черноморското икономическо сътрудничество, за сътрудничество при оказване на помощ и действия при извънредни ситуации вследствие на природни и технологически бедствия, подписано в Сочи на 15 април 1998 г., по нататък наричано "Споразумение за ЧИС",
съзнавайки растящата роля и значение на ефективните превантивни стратегии по отношение на сътрудничеството в областта на помощта при извънредни ситуации,
отбелязвайки значението на политиката за по-ефективно реагиране при бедствия и изискването за практическо сътрудничество за намаляване на големи рискове, както и за засилване на действията при извънредни ситуации,
заявявайки отново своята решимост да постигнат чрез съвместни действия постоянно подобряване на изпълнението на разпоредбите на Споразумението за ЧИС,
с оглед осигуряване на необходимото равнище на координация на сътрудничеството между органите на страните,
се споразумяха за следното:

Създаване на мрежа от служители за връзка

Член 1
Страните създават мрежа от служители за връзка на ЧИС за оказване на помощ при извънредни ситуации, по-нататък наричана "мрежата", състояща се от служители за връзка, определени от страните като техни представители.

Цели

Член 2
Целите на мрежата са, както следва:
1. Да повишава сътрудничеството в областта на оказването на помощ при извънредни ситуации и да осигурява координация на взаимодействието между компетентните органи на страните.
2. Да създаде мрежа за обмен на информация между съответните органи на страните за ефективно сътрудничество при оказване на помощ при извънредни ситуации и действия при бедствия в съответствие със Споразумението за ЧИС.

Задачи и функции

Член 3
Служителите за връзка на мрежата имат следните задачи и функции:
1. Да отправят молбите, изпратени от други служители, за връзка до съответните страни същия ден при спешни случаи и до три дни при други случаи в съответствие с разпоредбите на член 4 и 5 от Споразумението за ЧИС.
2. Да изпращат необходимата информация на страните по тяхна молба в съответствие с разпоредбите на член 4 от Споразумението за ЧИС.
3. Да се срещат периодично за разглеждане на тенденциите при оказването на помощ и действия при извънредни ситуации в региона с оглед определяне на нови форми за сътрудничество между съответните органи на страните - членки на ЧИС.
4. Да докладват и да предлагат на съответните органи начини за по-нататъшно повишаване на сътрудничеството.
5. Да улесняват обмена на практически опит между съответните органи на страните в областта на помощта и действията при извънредни ситуации.

Статут на мрежата в рамките на ЧИС

Член 4
Мрежата е група за сътрудничество в областта на оказването на помощ при извънредни ситуации, създадена в съответствие с разпоредбите на член 7 на Споразумението за ЧИС.

Място на срещите на мрежата

Член 5
Мрежата осъществява срещи в седалището на Постоянния международен секретариат на ЧИС, освен ако е решено друго, по инициатива на текущия председател на ЧИС или по решение на Съвета на министрите на външните работи.

Организация и функциониране

Член 6
1. Мрежата действа в съответствие с устава на ЧИС и устройствения правилник, както и с разпоредбите на Споразумението за ЧИС.
2. Всяка страна по този допълнителен протокол назначава служител за връзка и негов заместник към мрежата.
3. След назначаване или оттегляне на служителите за връзка към мрежата страните уведомяват Постоянния международен секретариат на ЧИС, за да бъдат информирани всички държави - членки на организацията.
4. Участващите в мрежата се срещат периодично, поне веднъж годишно.
5. Участващите в мрежата изпълняват своите задачи под контрола на Работната група за сътрудничество при оказване на помощ при извънредни ситуации и се отчитат пред нея.

Разходи

Член 7
Всички разходи на служителите за връзка по изпълнението на разпоредбите на допълнителния протокол се поемат от изпращащата страна.

Национални точки за контакт

Член 8
Страните определят национална точка за контакт в своите компетентни органи, за предпочитане занимаващи се с международно сътрудничество.

Наблюдатели и гости

Член 9
1. Представителите на страните - наблюдателки към ЧИС, могат да присъстват на работата на мрежата в съответствие с устава на ЧИС и устройствения правилник.
2. На срещите на мрежата могат да бъдат канени съответни международни институции или агенции.

Заключителни разпоредби

Член 10
1. Този допълнителен протокол е открит за подписване или присъединяване от всяка страна - членка на ЧИС.
2. Постоянният международен секретариат на ЧИС е депозитар на допълнителния протокол. Оригиналът на този допълнителен протокол в един екземпляр на английски език се депозира в Постоянния международен секретариат, който изпраща заверено копие на всяка страна.
3. Този допълнителен протокол влиза в сила 30 дни след датата на депозиране на третия документ за ратификация или одобрение в Постоянния международен секретариат на ЧИС.
4. За всяка страна, която ратифицира, одобрява или се присъединява към този допълнителен протокол, след депозирането на трети документ за ратификация, одобрение или присъединяване, този допълнителен протокол влиза в сила 30 дни след датата на депозиране на документа за ратификация, одобрение или присъединяване от тази страна.
5. Всяка страна може да се оттегли от този допълнителен протокол чрез писмено уведомление до Постоянния международен секретариат на ЧИС. Оттеглянето влиза в сила до три месеца след датата, на която е получено уведомлението за оттегляне от Постоянния международен секретариат.
6. Всяка страна може да предложи изменения в този допълнителен протокол. Измененията се приемат при съгласие от всички страни и влизат в сила в съответствие с алинеи 3 и 4 на този член.
7. Две години след влизане в сила на допълнителния протокол страните предприемат промеждутъчен преглед на резултатите от изпълнението на разпоредбите на този допълнителен протокол. Окончателна оценка се дава 4 години след влизането в сила с оглед постигане на съгласие за необходимите мерки за по-нататъшно подобряване на сътрудничеството.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив