Евродепутатите ще обсъждат създаването на 5000 зони с безплатен интернет

11.09.2017 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за периода 2017 — 2019 г., а идеята е до 2020 г. броят на градовете и селата, участващи в схемата, да стигне между 6000 и 8000
Евродепутатите ще обсъждат създаването на 5000 зони с безплатен интернет
Снимка: под лиценза на creative commons

Евродепутатите ще обсъждат тази седмица създаването на над 5000 зони с безплатен безжичен интернет на обществени места. Системата за идентифициране за всички тях трябва да бъде единна и е част от опитите за създаване на цифров съюз, съобщават от пресслужбата на парламента.

Европейското финансиране за плана ще трябва да бъде разпределено на балансиран географски принцип на първите кандидати до изчерпването на средствата. Бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за периода 2017 — 2019 г., а идеята е до 2020 г. броят на градовете и селата, участващи в схемата, да стигне между 6000 и 8000.

"Възможността всеки да се възползва от връзката означава, че не трябва да има значение къде живеете или какви са доходите ви. Ето защо днес предлагаме до 2020 г. да осигурим безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа", каза в своята Реч за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през 2016 г.

Схемата WiFi4EU ще бъде достъпна за органи от публичния сектор — по принцип местни общини, библиотеки, здравни центрове и др. Чрез нея ще бъдат финансирани разходите за оборудване и инсталиране (точки за интернет достъп), а бенефициерът ще плаща за свързването (абонамент за интернет) и поддържането на оборудването в добро състояние за период от поне 3 години.

Схемата WiFi4EU ще бъде реализирана чрез опростени и небюрократични процедури, като онлайн заявления, плащания с ваучери и облекчени изисквания за мониторинг.

Подборът на проектите ще става по реда на тяхното постъпване. Организаторите на проекти, кандидатстващи по схемата, трябва да предлагат да се оборудват места, в които не съществува публично или частно предлагане на точки за безплатен достъп до Wi-Fi с подобни характеристики. Очаква се първата покана за проекти да бъде отправена към края на 2017 г. или в началото на 2018 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...