И през 2015 г. максималният осигурителен доход ще остане 2400 лв.

19.12.2014 | 16:30
по статията работи: Мина Стойчева
Подобно решение създава пълен хаос в цялата бюджетна процедура, коментира Ивайло Калфин
И през 2015 г. максималният осигурителен доход ще остане 2400 лв.
Снимка: Sxc.hu

И през 2015 г. максималният осигурителен доход ще остане 2400 лв. Това решиха в последния момент депутатите по време на днешното си заседание. Според първоначално предлагания вариант в бюджета за общественото осигуряване той трябваше да бъде увеличен до 2600 лв.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обаче предложи изменение в законопроекта, според което максималният осигурителен доход да остане на същото ниво, на което е в момента – 2400 лв. В подкрепа на неговото предложение гласуваха 103 народни представители, 36 бяха „против“, а 28 - „въздържали се“.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова също подкрепи тази идея. Тя посочи, че задържането на размера на максималния осигурителен доход ще задържи много млади и високообразовани българи в страната.

От своя страна социалният министър Ивайло Калфин се обяви за увеличението до 2600 лв., заложено в проектобюджета. Той се аргументира, че в чужбина размерът на данъка и вноската са значително по-големи.

„Ако по този начин се гласува по важни теми, не виждам с какво мога да съм полезен в този кабинет“, коментира Калфин по отношение на предложението на Делян Добрев.

„Така не може да се работи и да се приема по този начин бюджет. Това не е моят бюджет, той е изработен от НОИ, внесен в правителството, консултиран и приет от бюджетната комисия. Подобно решение създава пълен хаос в цялата бюджетна процедура“, каза още Калфин, цитиран от агенция „Фокус“.

Депутатът от БСП Корнелия Нинова коментира, че е дала отрицателен вот на предложението на Делян Добрев. По нейните думи замразяването на осигурителния доход ще „преобърне“ бюджета на държавата.

„Намалихте приходите с 60 млн. лева, сега трябва да намалите разходите и разходите 60 милиона. Какъвто и текст да гласуваме в Закона за бюджета, разбихте всичко и това ще се отрази на държавния бюджет. 60 млн. лева ви липсват от преди 2 минути”, коментира Нинова.

Освен, че максималният осигурителен доход ще остане на нивото на 2400 лв., народните представители гласуваха минималният размер на осигурителния доход на регистрираните земеделски и тютюнопроизводители да бъде в размер на 300 лв. Според проектобюджета за общественото осигуряване той трябва да бъде в рамките на 240 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....