Инвестициите в армията ще са за 3.5 млрд. лв., обяви председателят на комисията по отбрана

21.06.2017 | 16:25
по статията работи: econ.bg
Тепърва трябва да бъде задвижена и процедурата по обновяване на част от бойните машини за сухопътните войски. Към момента е решено да бъдат купени 238 нови машини
Инвестициите в армията ще са за 3.5 млрд. лв., обяви председателят на комисията по отбрана
Снимка: под лиценза на creative commons

Инвестициите в българската армия ще са на стойност 3.5 млрд. лв. Това обяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Така той завиши с над един милиард обявената от военния министър Красимир Каракачанов сума, която ще бъде отделена за модернизация. Ден след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност вицепремиерът заяви, че е взето решение да се инвестират 2.4 млрд. лв. в армията.

Попов уточни, че сумата е обща за трите проекта на модернизация, два от които вече са гласувани в Народното събрание. Пари ще има за нови самолети за Военновъздушните сили и за Военноморските сили. Тепърва трябва да бъде задвижена и процедурата по обновяване на част от бойните машини за сухопътните войски. Към момента е решено да бъдат купени 238 нови машини.

По думите на Попов, който е депутат от ГЕРБ, ще бъде сключен не само търговски договор за покупката на бойни самолети, но и политически. Той ще е между България и страната, която ще продаде въпросните летателни машини. В него ще се заложат изисквания за поддръжка и възстановяване на самолетите по време на военни кризи.

Бившият началник на отбраната допълни, че купуването на бойните самолети ще стане на два етапа, но уточни само какъв ще е първият - да се вземат осем машини за пет години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...