Индексът на капучиното, или вярно ли е, че ЕС струва по-малко от чаша кафе на ден

20.01.2018 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Брюксел започна 2018 г. със смело и простичко твърдение – членството в Европейския съюз струва на гражданите по-малко от чаша кафе на ден
Индексът на капучиното, или вярно ли е, че ЕС струва по-малко от чаша кафе на ден
Снимка: под лиценза на creative commons

Брюксел започна 2018 г. със смело и простичко твърдение – членството в Европейския съюз струва на гражданите по-малко от чаша кафе на ден.

Изказването бе направено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и целеше да убеди държавите членки да запълнят дупката в евробюджета след излизането на Великобритания от ЕС.

"Трудно е, когато един нетен вносител напуска бюджета на Европа. Аз не подкрепям изцяло идеята Европа да стане място, където има безплатна бира за всеки, без да се проверява първо за какво точно се плаща. Но подкрепям силно идеята да се разгледат много подробно всички политики. Това, от което се нуждаем, трябва да остане, трябва да бъде финансирано. То струва на европейските данъкоплатци една чаша кафе на ден, това е всичко. И мисля, че Европа (струва) много повече от чаша кафе на ден", каза Юнкер в началото на годината.

Макар да има огромни изненадващи разлики в това колко европейците в различните държави плащат на ЕС, съюзът струва на гражданите по-малко от половин чаша кафе на ден в повечето 28 държави членки, пише "Политико".

В "Индекса на кафето в ЕС" изданието сравнява всяка държава като използва статистиките на евроинституциите, според това колко плащат европейските граждани (без да се взима предвид колко пари получава всяка страна под формата на регионално и научно финансиране), и колко кафе (с мляко) им струва това.

Ако си мислите, че германците плащат сметките на ЕС, грешите. Съюзът струва на германците 0.84 евро на ден на човек, около половината от цената, която Люксембург плаща – 1.57 евро на ден.

За италианците сравнението с кафето може да се окаже най-малко приятно – благодарение на евтиното кафе в Италия, ЕС струва на италианците малко над половин чаша кафе на ден (56% от чашата, за да бъдем точни).

Белгия е единствената друга страна от ЕС, в която съюзът струва на населението повече от половин чаша кафе на ден.

Новината за поддръжниците на Брекзит също не е особено добра. Великобритания получава по-добра сделка в сравнение с повечето държави членки при условието за парите и кафето.

България може да се радва на най-добрата сделка в ЕС – плаща 0.18 евро на ден, което се равнява на 17% от една чаша кафе.

Люксембург, Белгия, Ирландия, Дания и Финландия плащат най-много за човек в европейския бюджет. В случая на Люксембург и Белгия те плащат около седем пъти повече от България и Румъния.

Острите критици на ЕС като Унгария и Полша също се представят добре в индекса – само Хърватия, Румъния и България дават по-малко пари на човек на ЕС.

Тринайсетте страни, които плащат най-много във финансово отношение, са се присъединили към ЕС преди или през 1995 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...