Български учени разработиха здравословен биохляб от три вида брашно

18.03.2013 | 08:35
по статията работи: Теодора Пенева
В основата на рецептата стои специална млечна кисела закваска
Български учени разработиха здравословен биохляб от три вида брашно

Здравословен биохляб от три вида брашно разработиха учените от Института по криобиология и хранителни технологии в Пловдив към Селскостопанската академия (ССА).

Технологията грабна специалната награда за нов български продукт на Конкурса за иновации в рамките на тазгодишното издание на Международната селскостопанска изложба. Традиционно тя се проведе в Международния панаир в Пловдив. Повече за продукта за Econ.bg разказаха от ССА.

В основата на иновативната рецепта на хляба „Биомикс“ стои киселото тесто, от което е изпечен. То е замесено от микс на ръжено, овесено и пшенично брашно и от специална млечна кисела ръжена закваска, получена в лабораторни условия.

На външен вид „Биомикс“ почти не се различава от обикновените черни хлябове, замесени с мая. Пекат се правоъгълни или кръгли хлебчета с малки разкъсвания по горната повърхност. Кората е кафеникава, със сив оттенък, а вътрешността – малко по-тъмна.

На вкус хлябчетата са леко кисели заради специфичната закваска. Има приятен и характерен аромат и е с добре развита шупливост.

Хлябът не съдържа коректори и консерванти и може да се съхранява до три денонощия. И по-важното – пълен е с полезни вещества.

На първо място продуктът е с повишено количество биологично активни субстанции. Съдържа бета-глюкани, омега-6 мастни киселини, микро- и макроелементи (калий, калций, манган, желязо, мед, цинк, магнезий, селен) и витамини от група B.

Миксът от брашна осигурява комплекс от незаменими аминокиселини: лизин, триптофан, хистидин, фенилаланин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, валин и аргинин. Специално овесеното брашно обогатява хляба с лесно смилаеми, предимно глобуларни белтъци.

Оттам произлизат множеството здравословни функции на иновативния хляб. Той може да се прилага профилактично при диабет, онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Освен това – за редуциране на телесната маса (срещу затлъстяване) и за пречистване на организма.

Рецептата за „Биомикс“ е разработена в рамките на проекта "Традиционни, усъвършенствани и нови храни, напитки и технологии“. Ръководител е проф. дтн Валентин Бъчваров, който е и главен научен секретар на ССА. Ръководител на конкретната задача е доц. д-р Надка Михалкова (Метод за приготвяне на здравословен хляб с кисела закваска от пшеница, ръж, овес, ечемик и тритикале).

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
3.50/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....