Кабинетът не подкрепи идеята да има нов административен съд за актовете му

14.02.2018 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Кабинетът не подкрепи идеята да има нов административен съд за актовете му
Снимка: БГНЕС

Правителството прие становище, според което актовете на кабинета и отделните министри трябва да се следят за законност от Върховния административен съд (ВАС) и на първа, и на втора инстанция. Преди време ГЕРБ и "Патриотите" внесоха законопроект, който предвижда създаването на Централизиран административен съд, който да гледа актовете на изпълнителната власт като първа инстанция.

Днешната позицията на Министерския съвет е по образувано в Конституционния съд дело по искане на пленума на ВАС. Конституционните съдии трябва да разтълкуват чл. 125, ал. 2 от основния закон, т.е. дали разпоредбата задължава ВАС да се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите като първа инстанция.

В становището на кабинета се излагат мотиви, според които по силата на прякото действие на конституционната разпоредба единствено компетентният да решава по същество спорове за законност на актовете му и на тези на министрите е ВАС. Това го задължава да се произнася и като първа инстанция по тези дела в рамките на предвидената от законодателството двуинстанционност на административното правосъдие.

Изразеното становище на правителството е обратно на позицията на върховните съдии във ВАС. Според тях не трябва съдът да е и първа, и втора инстанция по актовете на изпълнителната власт и затова сезираха Конституционния съд.

Текстът в основния закон гласи: "Върховният административен съд (ВАС) ce произнася по споровете за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закон."

Становището на кабинета е в противовес на внесения от ГЕРБ и "Патриотите" законопроект, който предвижда създаването на нов - Централен административен съд, който да гледа дела като първа инстанция вместо ВАС.

Подобна идея се обсъжда от няколко години. През 2013 година дори бившият заместник-председател на ВАС Боян Магдалинчев, който вече е член на съдебния съвет, обяви, че проектът за подобна промяна е готов, но до внасяне в парламента не се стигна. Поддръжниците на идеята казват, че по този начин натовареността на ВАС ще спадне с до 30%.

Мнението на Васил Петров, доктор по административно право и съдия в Софийския районен съд, по предложения от управляващите законопроект четете тук - Централен административен съд - противоконституционно решение на проблем с неясни размери.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....