Картел на розопреработвателите видя Мая Манолова

21.05.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Тя обяви още, че ще сезира и НАП, да се намеси и започне щателни проверки на прекупвачите, които изкупуват на цени под два лева за килограм розов цвят, на тези които в момента ограбват труда на розопроизводителите
Картел на розопреработвателите видя Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Притеснително е седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква,  без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла. Това каза омбудсманът Мая Манолова в Карловско на среща с розопроизвоидтели и ги увери, че ще сезира Комисията за защита на конкуренцията.

Тя обяви още, че ще сезира и НАП, да се намеси и започне щателни проверки на прекупвачите, които изкупуват на цени под два лева за килограм розов цвят, на тези които в момента ограбват труда на розопроизводителите.

„Важно е всички малки розопроизводители да се регистрират като земеделски такива, за да могат да получат обещаните от земеделското министерство компенсации "деминимис", призова Манолова.  По нейните думи, това може да стане през общинските служби по земеделие, които на място да регистрират всички, които искат да се регистрират.

Необходимо е също така след приключването на тазгодишната кампания,  малките розопроизводителите  да се обединят  в  Асоциация, с която догодина заедно да могат да си защитават интересите си. Както и да участват в процеса на подписване на договори с дестилериите,  така че да бъдат максимално защитени интересите на малките розопроизводители, като в договорите са посочени  регламентирани минимални изкупни цени, неустойки, както и глоби при неизпълнение на договореностите.

Мая Манолова каза още, че няма как държавата да избяга от отговорност и да не подкрепи розопроизводителите и този важен отрасъл - розопроизводството, който е лицето на България. В кратки срокове  трябва да бъде изготвен закон за розата, но държавата може да се намеси и да спре вноса на продукти, които компрометират качеството на българското розово масло.

 

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...