Китай увери ЕС, че е готов да подобри достъпа до пазара си

17.07.2018 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Миналия месец ЕС отнесе въпроса до Световната търговска организация, където се оплака, че китайското законодателство "подкопава правата на интелектуална собственост на компаниите от ЕС", като ги принуждават да прехвърлят технологии
Китай увери ЕС, че е готов да подобри достъпа до пазара си
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейският съюз и Китай направиха символична стъпка в отношенията си в Пекин в понеделник, след като лидерите се споразумяха за съвместно изявление, включващо търговията и климатичните въпроси – нещо, което не успяха да постигнат преди година на предходната среща в Брюксел, предаде EUobserver.

"Бяха намерени много допирни точки", заяви китайският премиер Ли Къцян след среща с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск. На фона на обвиненията на ЕС, че европейските компании са дискриминирани в Китай, Ли увери, че Китай иска по-балансирани търговски отношения и че "решимостта му за по-голяма отвореност е твърда". "Молим ви, кажете ни, ако чувствате, че към вас се отнасят нечестно", заяви премиерът, имайки предвид по-конкретно правата на интелектуална собственост.

Миналият месец ЕС отнесе въпроса до Световната търговска организация, където се оплака, че китайското законодателство "подкопава правата на интелектуална собственост на компаниите от ЕС", като ги принуждават да прехвърлят технологии. Въпросът бе в центъра на призивите на ЕС за повече реципрочност в достъпа до пазара и инвестиционните възможности.

"ЕС взе под внимание скорошните ангажименти на Китай до подобри достъпа до пазара и инвестиционната среда, укрепвайки правата на интелектуална собственост и увеличавайки вноса, и очаква тяхното пълно прилагане, както и допълнителни мерки", се казва в съвместно изявление на тримата лидери.

По време на срещата ЕС и Китай за пръв път обмениха предложения по Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI), което се обсъжда от 2013 г.

"Това, от което се нуждаем, е споразумение, което отговаря на общата ни амбиция и осигурява на инвеститорите и от двете страни предвидим и дългосрочен достъп до съответните пазари", отбеляза Юнкер, като добави, че "действията са по-важни от думите".

За двете страни обаче най-важното нещо бе да дадат сигнал, че могат да работят заедно, за да запазят многостранния подход в несигурната световна среда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...