Медсестрите спират работа след 15 май, ако не изпълнят исканията им

15.04.2019 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Медицински сестри в Пазарджик искат незабавната оставка на ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи
Медсестрите спират работа след 15 май, ако не изпълнят исканията им
Снимка: БГНЕС

Медицински сестри в Пазарджик искат незабавната оставка на ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, предаде БНР.

Те се обявиха твърдо против участието на организацията в предстоящите преговори на 10 май в Министерството на здравеопазването.

Координаторът на протестиращите медици Димитрия Димитрова заяви, че те не са съгласни с договорените условия на последната среща с министър Кирил Ананиев. По тази причина остават в стачна готовност.

Димитрова отрече твърдението на Ананиев, че Здравното министерство заедно с БАПЗГ и част от протестиращите заедно са стигнали до решението да се започне с 950 лева стартова заплата.

Тя увери, че след срещата с министъра на 10 май, на която трябва да бъде представена окончателно методиката, и след националния протест на медицинските сестри на 15 май ще започнат ефективни стачни действия със спиране на работа.

Разберете, докато не се спре източването на здравната каса, няма да има спасение, отсече Димитрова.

Национален протест на медицинските сестри имаше и на първи март. Те излязоха пред сградата на Министерството на здравеопазването с настояване за достойни условия на труд, адекватно стартово заплащане от поне две минимални заплати в размер на 1120 лв. и допълнително заплащане за работа в интензивно и спешно отделение.

Тогава министър Ананиев увери, че ще съдейства за изпълнението на исканията им.

В свое становище Българският лекарски съюз обяви, че уважава медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите, защото искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас.

Преди дни здравният министър увери, че няма да има медицински сестри със заплати под 950 лева. Той обаче беше категоричен, че няма да допусне лекарите да получават по-ниски заплати от тези на медсестрите.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...