Икономическа школа, възникнала във Великобри­тания и САЩ в края на деветнадесети век след т.нар. "Маргинална революция". Сред най-изтъкнатите представители на тази школа са Маршал, Еджуърт, Парето, Уиксел и Валрас. В основата на тази школа стои маргиналният анализ, който има много привърженици сред представителите на съвременната американска икономическа мисъл, особено в Чикагския университет. Според тяхната концепция равновесие в икономиката настъпва след смущения, предизвикани от процес на нагаж­дане с променливи заплати и цени. След като це­ните разпространят информацията и осигурят съ­ответни импулси за икономическите агенти, техни­те икономически планове и дейности се координи­рат.

Тази икономическа школа отделя специално вни­мание на ролята на потребителите, производите­лите и спестителите, като прехвърля акцента в проучванията си от разпределението на пазарите върху индивидуалния и институционалния избор на ресурси на пазарите и на останалите икономи­чески институции. Представителите на тази иконо­мическа школа работят малко в сферата на мак­роикономическите анализи. Изключение правят проучванията им за избора на индивидите. През двадесети век най-изявените теоретици от тази школа са Хикс и Самуелсън. Критиците на неокласицизма не приемат концепцията, че икономичес­ките агенти са заинтересовани от максимизация на полезността, печалбата и нетния доход. Те се опитват да оборят основните принципи за намаля­ващата пределна полезност и за намаляващата пределна норма на заместване. Независимо от то­ва представителите на неокласическата школа продължават да доказват полезността на принци­пите за максимизацията, равновесието и замества­нето в хода на проучванията по ред съвременни проблеми, включително търсенето на работа, престъпността, времето, сключването на брак, осигуряването на жилище и др.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

 ECON.BG

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8091
GBP2.4796 2.4887 2.2872
от 00:24 29 Март 2024 повече »
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
Статистическият институт прави двойна проверка на цените От няколко месеца Националният статистически институт (НСИ) прави двойна проверка на цените, по които се изчислява инфлацията. Търговските вериги...