Нови проекти раздвижиха наемния пазар на индустриални площи в София

22.05.2018 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Над 70% от площите в строящите се бази под наем вече са отдадени
Нови проекти раздвижиха наемния пазар на индустриални площи в София
Снимка: БГНЕС

Пазарът на индустриални имоти в София отбелязва леко оживление на наемната активност през 2018 г. в резултат от строителството на модерни складови и логистични площи, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. 

Докладът на компанията за първото тримесечие сочи, че в строеж са 212 000 кв. м, планирани за завършване през тази и следващата година. Макар и едва 34 000 кв. м от тях да са предназначени за отдаване под наем, излизането им на пазара води до ръст на активността. Към началото на 2018 г. около 70% от тези нови площи са били наети още по време на строеж. 

„Търсенето на модерни складови и логистични площи в София остава високо и пазарът през последните месеци го доказва. Ръстът на предлагането не е голям, но очакваме новите площи да бъдат усвоени бързо и наемната активност да е по-висока в сравнение с предходната година“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton. 

Данните на Cushman & Wakefield Forton показват, че през първото тримесечие на 2018 г. общият обем на усвоените индустриални площи в София е бил 39 400 кв. м. Част от тях са новозавършени сгради за собствено ползване, като новия хъб на DHL край летище София. Като цяло районът около летището остава предпочитан от логистични оператори и куриерски компании, чиито бизнес в голяма степен е свързан с въздушен транспорт. 

Заради ограниченото предлагане на модерни индустриални имоти делът на незаетите имоти остава под 2% от общите налични площи в София. Предлагането на пазара достигна 954 300 кв. м, като по-голямата част от него са имоти за собствено ползване. 

През първото тримесечие наемите на модерни складови и логистични площи в столицата се задържаха на €4.5/кв. м и на €4/кв. м за по-големи имоти. В района на летището нивата надхвърлят €5/кв. м. Въпреки дисбаланса между търсене и предлагане не се очаква последващ ръст на наемните нива.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...