1114 машини почистват републиканската пътна мрежа

22.12.2011 | 16:03
по статията работи:
Пътните настилки в по-голямата част от страната са заснежени. Градският транспорт в София се движи по график
1114 машини почистват републиканската пътна мрежа

*Информацията е актуализирана към 15:30 часа

1114 машини почистват снега по републиканската пътна мрежа. Пътищата са проходими при зимни условия. Настилките са мокри, заснежени, по усойните места заледени, обработени и опесъчени, съобщиха от пътната агенция.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа по всяко време от денонощието на горещия телефон в Агенция „Пътна инфраструктура" - 0700 130 20, както и от интернет страницата (api.governmen.bg)

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по пътищата.

Валежите ще продължат през целия ден. Най-малко сняг ще паднe над крайните северозападни райони и Централна Северна България.

В следващите до 48 часа времето у нас ще определя средиземноморски циклон, който се движи от югозапад към страната. България ще остане в неговата северна студена част.

Жълт код е обявен за 22 декември в 11 области на Южна и Източна България. Предупреждението е за потенциално опасно време. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но трябва да бъдете внимателни, предупреждават метеоролозите, предаде Dariknews.bg.

Два тежкотоварни автомобила с износени гуми са изтеглени от магистрала "Люлин". Снегопочистващите машини са приключили с почистването на тези два участъка. Магистралата е изцяло разчистена за движение на леки автомобили.

По улиците на София са разпръснати смеси срещу заледяване, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Фирмите, ангажирани с почистването на града, са извършвали обработки във всички райони на столицата. Градският транспорт се движи по график.

Механизирано е почистван сняг, поради по-силен валеж, в планината Витоша, на пътища като с.Железница - с.Ковачевци - с.Плана, "Симеоновско шосе" през Бистрица и Панчарево и в района на с.Кокаляне. Не е имало нужда от обработки към момента само в район Нови Искър.

В шест области на Южна България ще вали интензивен сняг - това са Благоевградска, Пазарджишка, Смолянска, Пловдивска, Кърджалийска и Хасковска. 

В Бургаска и Ямболска области ще вали силен дъжд, придружен от бурен вятър. В Сливенска, Варненска и Добричка области ще духа силен вятър.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщават от пресцентъра на агенция "Пътна инфраструктура".

Сняг вали в областите Пазарджик, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Търговище, Хасково, София, Стара Загора, Смолян,  Пловдив, Велико Търново, Разград и в районите на Троян, Априлци, Котел.

Слаб вятър духа в областите Варна и Бургас. Пътните настилки са мокри, заснежени, по усойните места заледени.

Пътната настилка по магистралите е мокра, заснежена и обработена срещу заледяване.

Затворени са за движение "Златишки проход", "Твърдишки проход" ,Върбишки проход" Дюлински проход" и"Айтоски проход".

През проходите "Шипка" "Вратник", "Петрохан" е забранено е движението на товарни МПС над 10 тона и движението на товарни МПС с ремаркета и полуремаркета.

Всички автомобили, движещи се по пътищата в Смолянска област, трябва да бъдат задължително с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета, информират от Областното пътно управление. Смолян осъмна заснежен с нова снежна покривка от 12 см и валежът продължава, предаде БТА.

В Пампорово натрупаният до сутринта сняг е 35 см, а температурата в курорта е минус 4 градуса. Термометрите в Метеорологичната станция на вр.Рожен са измерили сутринта минус 5.4 градуса. В почти цялата Смолянска област продължава да вали обилен сняг.

Днес точно в 7.30 ч. настъпи и астрономическата зима. Това е денят на зимното слънцестоене, който е и най-краткият ден на годината и най-дългата нощ. Продължителността на деня на 22 декември ще е 9 часа и 3 минути. Студеният сезон завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...