1500 български компании оперират в Румъния

17.04.2014 | 08:26
по статията работи: Елица Елефтерова
България е сред първите 10 страни за румънския износ
1500 български компании оперират в Румъния
Снимка: Sxc.hu

На румънския пазар оперират над 1500 компании с българско участие. А в България работят повече от 600 румънски компании, много от които със смесен капитал. Това заяви в интервю за в. “Стандарт” посланикът на Румъния у нас Н.Пр. антон Пакурецу.

По думите му през 2013 г. България е сред първите 10 страни за румънския износ. Важен е и фактът, че Букурещ е третият пазар като дестинация за износ на български стоки в ЕС след Германия и Италия.

Посланикът пхосочва също, че през 2013 г. компанията "Дачия" е станала първи износител на нови автомобили на българския пазар. В същото време важни фирми като "MOBEXPERT", "Ромстал", "Ромпетрол" пък са започнали бизнес в страната ни.

Пакурецу псочва и, че една от най-големите инвестиции извън територията на България е в Румъния. Това е фирмата "Монбат " - един от най-големите играчи на румънския пазар в производството и рециклирането на акумулатори.

Според него се увеличава и интересът сред румънските компании да участват в тръжни процедури по проекти в България с европейско финансиране. Като пример за това той посочи румънската компания UTI, която е спечелила два подобни проекта в София и Бургас, за изпълнението на интегрирани системи за управление и сигурност.

SIVECO е друг партньор, навлязъл на българския пазар в сферата на ИТ с проекти в областта на образованието и общественото здраве. “Като се има предвид растящата тенденция на икономическото сътрудничество, мисля, че неизползваният потенциал трябва в бъдеще да бъде ориентиран особено към инвестиции в региона с потенциал за икономически растеж и нови работни места в нашите държави”, коментира Пакурецу.

По думите на румънския посланик след откриването на моста Видин-Калафат приключването на газовата междусистемна връзка Русе-Гюргево е приоритет. По думите му проектът е в последна фаза на изпълнение, а прогнозите са, че до средата на годината връзката ще влезе в експлоатация.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...