2000 бензиностанции затварят, ако не инсталират нивомери до 20 дни

11.12.2011 | 10:04
по статията работи:
Устройствата позволяват на данъчните да следят в реално време точните количества горива, които минават през колонките
2000 бензиностанции затварят, ако не инсталират нивомери до 20 дни

Близо 2000 (от около 3200) бензиностанции в страната не са предприели нищо, за да се снабдят с нивомерни системи на резервоарите си до момента. Ако не направят това до края на годината, е почти сигурно, че ще изпуснат и срока за свързване на фискалните си системи с датчиците на бензиноколонките и нивомерите на резервоарите до края на март 2012. Това означава налагане на глоба до 10 000 лв. и затваряне на всяка бензиностанция, която не е изпълнила изискването. Това стана ясно днес на среща на ръководството на НАП, Българският институт по метрология, Българската петролна и газова асоциация, производители на фискални системи, сервизни и браншови организации, провела се днес в приходната агенция.

От началото на 2011 г. обектите за търговия на течни горива бяха задължени по закон да отчитат по електронен път оборотите си в НАП. През юни беше въведено допълнително изискване да добавят към съществуващата финансова информация и данни за точното количество горива, продадени на бензиноколонките и налични в резервоарите. Към вече изградените електронни системи търговците на горива инсталират нивомерни устройства, които позволяват на данъчните органи да следят в реално време не само финансовите потоци, но и точните количества горива, които минават през колонките или се намират в резервоарите на бензиностанциите. По този начин пътят на горивото се следи от внасянето му на територията на страната, до данъчните складове и последващата продажба на дребно на крайни клиенти.

Информационна кампания за търговците на които предстои да свържат касовите си апарати с НАП започват от приходното ведомство, съобщиха от агенцията.

Всеки собственик на фирма ще получи електронно писмо с напомняне и допълнителна информация. На сайта на агенцията вече има и електронен справочник, който показва дали дадено фискално устройство може да бъде доработено съобразно изискванията на закона или се налага закупуването на ново.

Инспекторите, които правят проверки раздават информационни брошури на търговците, а подробна информация за дистанционната връзка може да се получи на телефон 0700 18 700.

"Срокът за свързване на касовите апарати на всички търговци с НАП е 31 март 2012. Ако темповете по този проект се запазят, това значи, че около 50 000 търговци в страната няма да имат физическо време да изпълнят закона. Компромиси няма да има, както и отлагане", каза след днешната среща изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....