Повечето основни хранителни продукти са увеличили цените си за седмица, обаче поскъпват, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).
Пилешкото месо повишава цената си на едро, с изключение на бутчетата, където увеличението е 4,2 на сто. Брашното е повишило цената си с 1,2%, олиото – с 0,9 на сто. Зрелият фасул е вдигнал цената си с близо процент, а лещата – с 2,7%.
Минимално увеличение на цените има и при кравето сирене и кашкавалът, където съответно то е 0,2 и 0,6%.
Поевтиняване пък се наблюдава при маслото, маргарина, обикновените вафли и продуктите с растителни мазнини, които имитират сирене. Захарта, яйцата и малотрайните колбаси пък задържат цената си без промяна.
С 28% е паднала цената на краставиците на едро за седмица, достигайки цена от 72 стотинки. По-сериозно поевтиняване има при зелето. Неговата цена по борсите се е сринала с близо 35% и вече се движи около 32 стотинки за килограм.
С над 23% са се понижили цените на оранжерийните домати, достигайки цена от 1,36 лв. Малко по-евтино се продават вносните домати – по 1,05 лв. за килограм. По-евтино през миналата седмица са се продавали пресните картофи и лука. Зелената салата е задържала цената си през последната седмица без промяна, а поскъпване от 5.3% се наблюдава само при зрелия чесън.
От ДКСБТ отчитат увеличение на цените при вносните плодове. През изтеклата седмица най-много са поскъпнали портокалите – с близо 11%, следвани от ябълките – с 6,8 на сто. Бананите са повишили цената си на едро с близо процент, а лимоните – с 2,2%.
Без промяна се продават ягодите на едро – за 2,44 лв. за килограм. При черешите обаче има сериозно поевтиняване. То е от близо 19%, а килограмът на едро се предлага за 1,53 лв.