Нужно е да се вземе политическо решение за бъдещето на КТБ

22.10.2014 | 21:21
по статията работи: econ.bg
Държавата може да спаси банката, когато функционирането й е важно за икономиката, обясни Лъчезар Богданов
Нужно е да се вземе политическо решение за бъдещето на КТБ

Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавния бюджет и трябва обаче да се вземе политическо решение кой сценарий би бил по-малко лош за държавата. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Има вариант държавата да спаси банката, посочи икономистът. Държавите спасяват банки при две хипотези - когато функционирането на банката е толкова важно за икономиката на страната, че неспасяването й би довело до сериозни икономически последствия или когато спасяването на банката ще излезе по-евтино, отколкото нейната ликвидация, при която трябва да се изплатят всички гарантирани по закон депозити, отбеляза Богданов, цитиран от БТА.
И в двата случая - и при спасяване на банката, и при ликвидацията й, решението за това се взима частично "на тъмно". Тоест колкото и анализи и прогнози да се правят, в крайна сметка се поема риск от създаване на несигурност. Този риск трябва да се поеме от политиците, смята икономистът.

Разходи за държавния бюджет също ще има - в единия случай ще се инвестират държавни пари за спасяване на банката, в другия случай държавните предприятия или административни структури, които са имали депозити над размера на гарантираните влогове, също ще искат помощ от държавата, прогнозира Богданов.

Според българското законодателство не може да има банка с отрицателен капитал - когато загубите надхвърлят собствения капитал, както е в случая с КТБ. Aко спешно не се намери инвеститор, който да влее пари, то банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, коментира Богданов.

В момента БНБ води преговори с потенциален инвеститор за оздравяването на КТБ - Държавният резервен фонд на султана на Оман.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...