Обама нареди тотална проверка на хакерските атаки по изборите

10.12.2016 | 09:00
по статията работи: econ.bg
През октомври американското правителство официално обвини Русия в кампания от кибератаки срещу организации на Демократичедската партия в навечерието на изборите на 8 ноември
Обама нареди тотална проверка на хакерските атаки по изборите
Снимка: под лиценза на creative commons

Президентът на САЩ Барак Обама е наредил разузнавателните агенции да извършат тотална проверка на кибератаките и чуждестранната намеса в изборите от 2016г. Докладът им трябва да е завършен и предаден преди той да напусне Белия дом на 20 януари и там да влезе Доналд Тръмп, съобщи президентската администрация.

През октомври американското правителство официално обвини Русия в кампания от кибератаки срещу организации на Демократичедската партия в навечерието на изборите на 8 ноември. Обама каза, че е предупредил колегата си Владимир Путин, че ще има последици за Русия.

Лиза Монако, съветник на Обама по въпросите на вътрешната сигурност, заяви пред репортери, че резултатите от доклада ще бъдат споделени с конгресмени и други представители на властта.

"Президентът нареди на разузнавателната общност да проведе цялостен преглед на случилото се по време на изборния процес през 2016г... и да направи изводи за взетите поуки, като ги докладва на определен кръг, включително на Конгреса", каза тя на събитие, на което бе домакин изданието "Крисчън сайънс монитър".

Говорителят на Белия дом Ерик Шулц каза, че проверката ще бъде "гмурване надълбоко", което ще огледа характерни тенденции и поведение в продължение на няколко години назад. "Това е сред основните приоритети на президента на Съединените щати", добави той, с което изтъкна, че Обама иска доклада на бюрото си преди да е изтекъл мандатът му.

Представител на администрацията казва, че нареждането е отчасти отговор на настояване на демократи конгресмени. Те искали да се реагира на руските действия и да се определи колко от събрания разузнавателен материал може да бъде разсекретен и направен публично достояние.

Монако коментира, че кибератаките не са нещо ново, но е възможно тази година да са "прекрачили нова граница".

Тя сподели, че когато е била в ръководството на ФБР през 2008г. е предупредила тогавашните сенатори Обама и Джон Маккейн, кандидат на Републиканската партия за президент, че Китай е проникнал в системите на техните партии и щабове.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...