Парламентът гласува промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа

29.06.2017 | 12:35
по статията работи: econ.bg
Прецизират се разпоредбите относно дейността на Фонда за компенсиране на инвеститорите
Парламентът гласува промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа
Снимка: БГНЕС

Почти единодушно парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Той бе внесен от народните представители от ГЕРБ Делян Добрев и Данаил Кирилов на 25 май 2017 г. Според вносителите законопроектът цели подобряване на инвестиционната среда и на капиталовия пазар в страната, защита на интересите на инвеститорите и облекчаване на административната тежест за публичните дружества и емитентите на ценни книжа. 

Със законопроекта се предлагат промени в уредбата на публичното предлагане на ценни книжа и допускането им до търговия на регулиран пазар. 

Прецизират се разпоредбите относно дейността на Фонда за компенсиране на инвеститорите. 

С предлаганите промени се увеличава броя на лицата, до които се предоставя информацията за предлагане на ценни книжа от 100 на 150 за непублична емисия, въвежда се изключение от задължението за публикуване на проспект за емисии на ценни книжа, чиято обща стойност в рамките на Европейския съюз е по-малка от 1 000 000 евро, както и се намалява срока за разглеждане и произнасяне на Комисията за финансов надзор по заявления за потвърждаване на проспекти на емитенти. 

Проектът на закон предвижда участие на представител на асоциацията на управляващите дружества във Фонда за компенсиране на инвеститорите, с което се осигурява представителство в управлението на всички лица, които са задължени да правят вноски в него. 

Законопроектът въвежда минимален праг на размера на общата годишна вноска на всеки участник във Фонда за компенсиране на инвеститорите, както и освобождаване на Фонда от заплащане на корпоративен данък за дейностите по възстановяване и преструктуриране на инвестиционни посредници. Вменява се в задължение за емитента да изкупи по искане на облигационер облигациите по емисионна стойност, когато не са допуснати до търговия на регулиран пазар на ценни книжа. 

Законопроектът създава правната възможност Комисията за финансов надзор да налага принудителна административна мярка – спиране на продажбата на акциите на публични дружества при системно неизпълнение на задълженията на публичното дружество, както и при неосигуряване на достатъчно гаранции за защитата на интересите на инвеститорите. 

Като последваща мярка законопроектът предвижда и възможността Комисията за финансов надзор да заличи съответното дружество от регистъра на публичните дружества.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...